Sprzedaż motoroweru osobie niepełnoletniej

• Autor wątku Autor wątku nowy1234510
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy1234510

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam czy mogę sprzedać motorower osobie która ma 17 lat czy musi być ona z opiekunem prawnym i musi być jej podpis pod umową?

Musi być opiekun prawny

Z czego wynika ten obowiązek opiekuna prawnego?
Interesuje mnie podstawa prawna, że kupując bułkę, może nawet laptopa gamingowego za 10 tys. nie musi - a przy motocyklu (nawet nie znamy ceny - może jakiś gruz za 5 tys.) musi. Pytam z czystej ciekawości bo ja takiej nie znam.
Może chodzi o podpisanie umowy "papierowej"? No ale formalnie to nie jest nieruchomość i można ustnie zawrzeć taką umowę.
Na starym laptopie miałem link do pewnego forum, gdzie ktoś kilka miesięcy walczył z polski wydziałem komunikacji o rejestrację pojazdu kupionego na umowę ustna i to w Wielkiej Brytanii. Finalnie mu się udało. Oczywiście dla mnie jego walka to była sztuka dla sztuki - mi by się nie chciało.

Kodeks cywilny
Rozdział I
Zdolność prawna i zdolność do czynności prawnych.

Przeczytałem. Mógłbyś zacytować fragment przepisu odnoszący się konkretnie do motocykla - bo osobiście nie znalazłem. A nadal mnie ciekawi - dlaczego przykładowy laptop czy bardziej - np. teraz w okresie komunii - telefon, a motocykl już nie.
Który artykuł wprowadza ten podział.

Pan_robotnik napisał:
Z czego wynika ten obowiązek opiekuna prawnego?
Interesuje mnie podstawa prawna, że kupując bułkę, może nawet laptopa gamingowego za 10 tys. nie musi
No raczej przy laptopie za 10 tysięcy musi być opiekun. To nie jest drobna, bieżąca, codzienna czynność - kupno bułki za to jest.
Z ciekawości chyba zapytam w jakim elektro-markecie czy sprzedadzą telefon nastolatkowi. Ciekawe jaką dostanę odpowiedź. Ja bym nie sprzedał.

To jest wynik kilku artykułów. Dlatego podałem żebyś przeczytał cały rozdział.

Art. 15. Ograniczoną zdolność do czynności prawnych mają małoletni, którzy
ukończyli lat trzynaście, oraz osoby ubezwłasnowolnione częściowo.

Art. 17. Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, do ważności
czynności prawnej, przez którą osoba ograniczona w zdolności do czynności
prawnych zaciąga zobowiązanie lub rozporządza swoim prawem, potrzebna jest zgoda jej przedstawiciela ustawowego.

Art. 18. § 1. Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną
w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela
ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.

Art. 19. Jeżeli osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych dokonała
sama jednostronnej czynności prawnej, do której ustawa wymaga zgody
przedstawiciela ustawowego, czynność jest nieważna.

Art. 20. Osoba ograniczona w zdolności do czynności prawnych może bez
zgody przedstawiciela ustawowego zawierać umowy należące do umów powszechnie
zawieranych w drobnych bieżących sprawach życia codziennego

Testovironian napisał:
Art. 18. § 1. Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną
w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela
ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.
Z tym, że formalnie fizyczna obecność opiekuna nadal nie jest potrzebna - zgoda opiekuna może być wyrażona następczo. Tak więc z 17-latkiem można zawrzeć taką umowę nawet bez obecności opiekuna ale jest to obarczone ryzykiem gdyby opiekun umowy później nie zatwierdził ponieważ skutkiem jest nieważność bezwzględna.

forg napisał:
Z ciekawości chyba zapytam w jakim elektro-markecie czy sprzedadzą telefon nastolatkowi.
17-latkowi? Myślę, że w każdym. To nie alkohol, wątpię by ktoś pytał.

Pan_robotnik napisał:
Zależy czy sprzedawca będzie miał wątpliwości co do pełnoletności kupującego. Na czole nikt nie ma napisane ile ma lat.
Jeżeli zakup za gotówkę/kartą to oceniłbym na 50/50 że zakup zostałby zrealizowany.
Jeżeli w grę wchodziłyby raty czy jakiś abonament to na pewno trzeba okazać dowód i wtedy nie dojdzie do zakupu.
A nawet jak dojdzie do zakupu to opiekun prawny może bez problemu sprzęt oddać.

Pan_robotnik napisał:

Ja wspomniałem o nastolatku. I dla sprzedawcy bezpieczniej zapytać w przypadku choćby cienia wątpliwości.

Powrót