N
nowy1234510
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 50
Witam czy mogę sprzedać motorower osobie która ma 17 lat czy musi być ona z opiekunem prawnym i musi być jej podpis pod umową?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
No raczej przy laptopie za 10 tysięcy musi być opiekun. To nie jest drobna, bieżąca, codzienna czynność - kupno bułki za to jest.Pan_robotnik napisał:Z czego wynika ten obowiązek opiekuna prawnego?
Interesuje mnie podstawa prawna, że kupując bułkę, może nawet laptopa gamingowego za 10 tys. nie musi
Z tym, że formalnie fizyczna obecność opiekuna nadal nie jest potrzebna - zgoda opiekuna może być wyrażona następczo. Tak więc z 17-latkiem można zawrzeć taką umowę nawet bez obecności opiekuna ale jest to obarczone ryzykiem gdyby opiekun umowy później nie zatwierdził ponieważ skutkiem jest nieważność bezwzględna.Testovironian napisał:Art. 18. § 1. Ważność umowy, która została zawarta przez osobę ograniczoną
w zdolności do czynności prawnych bez wymaganej zgody przedstawiciela
ustawowego, zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela.
17-latkowi? Myślę, że w każdym. To nie alkohol, wątpię by ktoś pytał.forg napisał:Z ciekawości chyba zapytam w jakim elektro-markecie czy sprzedadzą telefon nastolatkowi.
Zależy czy sprzedawca będzie miał wątpliwości co do pełnoletności kupującego. Na czole nikt nie ma napisane ile ma lat.Pan_robotnik napisał:17-latkowi? Myślę, że w każdym. To nie alkohol, wątpię by ktoś pytał.
Pan_robotnik napisał:17-latkowi? Myślę, że w każdym. To nie alkohol, wątpię by ktoś pytał.