Sprzedaż na allegro bez opodatkowania

• Autor wątku Autor wątku dune2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dune2

Użytkownik
Odpowiedzi
80
Mam pewien problem.
Skorzystałem z promocji w jednym z największych i najbardziej znanych sklepów rtv agd i kupiłem przez internet z dostawą do paczkomatu 70 kasków rowerowych za bardzo korzystną cenę bo zaledwie 30 zł za sztukę.
Jak łatwo obliczyć wydałem na to ponad 2000 zł.
Na allegro jak i olx mam zwyczajne konto prywatne i nie prowadzę regularnej sprzedaży a tylko czasem coś sporadycznie co mi zbędne w domu.W tym roku sprzedałem dwie rzeczy za nie duża kwotę bo ok 500 zł.
Jak łatwo się domyśleć chciałbym się pozbyć tych kasków jak najszybciej bo troche mi miejsca w mieszkaniu zajmą a i chęć odzyskania i zarobienia pieniędzy jest duża.
No i tu mam problem co z tym zrobić żeby uniknąć konieczności zakładania działalności gospodarczej,działalności nierejestrowanej i ogólnie żeby nie musieć niczego wpisywać do pitu 36.
Na codzień pracuje jako urzędnik państwowy więc zarabiam mało więc dodatkowe pieniądze by się przydały ale nie chce się bawić w grzebanie w pitach bo do tej pory to mój urząd się tym zajmował i miałem problem z głowy.
Poczytałem trochę w internecie i informacje są często nie jasne,nie sprecyzowane a nawet sprzeczne.

1. Sytuacja że trzymam te kaski pół roku więc licząc że kupiłem pod koniec sierpnia 6 miesiecy mija 1 marca 2026 i wtedy teoretycznie nie podlegają one opodatkowaniu ale czy oby na pewno.W jednych artykułach w internecie precyzuje się że muszą to być rzeczy używane a w innych nie ma takiego wskazania i napisane jest tylko to że muszą być w posiadaniu przez 6 miesięcy.No i która wersja jest prawdziwa ? No i czy wtedy i tak sprzedając te kaski nie muszę zysku wykazać w picie 36 za 2026r ?

2. Sytuacja to sprzedaję teraz od razu 25 kasków i czekam do nowego roku by sprzedać kolejne 25. A pozostałe 20 sprzedaje mi ktoś z rodziny ze swojego konta allegro jeszcze w tym roku np.matka lub ciotka które i tak nic nie sprzedają wiec im to bez znaczenia. Tylko czy pomimo tego że nie sprzedamy 30 szt lub więcej a tylko 25 i 20 to i tak czy nie musimy tego wpisać do pitu 36 za rok 2025 ??
Platformy internetowe jak allegro,olx itp niby nie raportuja do urzedu skarbowego jak nie osiągnie się 30 transakcji rocznie lub kwoty 2000 euro ale czy to zwalnia jednocześnie z wykazania dochodu w picie 36 w danym roku ?

3. Oczywiście mam możliwość w ciągu 30 dni zwrotu kasków i odzyskania kasy bo to zakup interetowy ale nie ukrywam że obliczyłem że po sprzedaży 70 kasków zarobiłbym między 2000-3000 zł co stanowi przyjemną kwotę przy mojej urzędniczej pensji.
Nie chce jednak wpakować się w sytuacje gdy skarbówka da mi grzywnę za nie wykazanie dodatkowego zysku bo zarobek jest na tyle mały że przy wartosci grzywny nie ma sensu ryzykować.

Z góry dziekuję za pomoc bo nie wiem czy pójście do urzedu skarbowego i opisanie sytuacji jest najlepszym pomysłem a Wy tutaj zapewne się na tym znacie.

Co radzicie co zrobić jakie rozwiązanie jest najlepsze i jak naprawdę prawnie to wygląda bo artykuły i podpowiedzi AI w google bardziej ogłupiają niż pomagają i często są sprzeczne poniżej parę cytatów.

Sprzedaż 25 nowych rzeczy na Allegro może wymagać zgłoszenia, jeśli takie działania mają charakter regularny, zarobkowy i zorganizowany, co może zostać uznane za działalność gospodarczą. Kluczowy jest charakter sprzedaży – jeśli jest sporadyczna, np. sprzedaż niepotrzebnych rzeczy, nie ma obowiązku rejestracji, ale trzeba pamiętać o podatkach. Od 2024 roku platformy takie jak Allegro raportują dane sprzedawców do urzędów skarbowych, jeśli przekroczono limit 30 transakcji rocznie lub pewne progi finansowe.

Kiedy sprzedaż musi być zgłoszona?
• Działalność nierejestrowana:
Jeśli sprzedaż jest regularna i zarobkowa, ale nie przekracza miesięcznego limitu przychodu (75% minimalnego wynagrodzenia), może być prowadzona jako działalność nierejestrowana. W 2025 roku limit ten wynosi 3499,50 zł brutto miesięcznie (stan na styczeń 2025 r.).
• Działalność gospodarcza:
Jeśli przychody przekraczają limit działalności nierejestrowanej lub sprzedaż jest regularna, ma cechy zorganizowania (np. reklama, magazynowanie, powtarzalność tych samych przedmiotów), należy zarejestrować działalność gospodarczą.
Obowiązki podatkowe
• Dochód:
Po przekroczeniu limitu przychodów (w przypadku działalności nierejestrowanej), należy wykazać dochody z tej sprzedaży w rocznym zeznaniu podatkowym PIT-36.
• Obowiązek podatkowy:
Nawet w przypadku sprzedaży prywatnej, która nie jest działalnością gospodarczą, powstaje obowiązek podatkowy od dochodu (przychody pomniejszone o koszty zakupu).
A to co za stwierdzenie które zupełnie wypacza inne zapisy ?
• Działalność nierejestrowana a PIT:
Dochody z działalności nierejestrowanej do kwoty wolnej od podatku (30 000 zł rocznie) nie podlegają opodatkowaniu.
Raportowanie przez Allegro (dyrektywa DAC7)
• Od 2024 roku platformy internetowe, w tym Allegro, mają obowiązek raportowania do urzędów skarbowych informacji o sprzedawcach, którzy zrealizowali 30 lub więcej transakcji sprzedaży w roku kalendarzowym lub osiągnęli pewien obrót (np. powyżej 2000 euro). Oznacza to, że fiskus wie o sprzedażach na platformie.

Ostatnia edycja:
Podatek dochodowy istnieje od dawna. I w tym opisanym przypadku też powstanie a wiąże się to z tym, że będziesz musiał sam wypełnić i złożyć PIT. Tu data zakupu i sprzedaży jest bez znaczenia. Po przekroczeniu 29 czynności sprzedażowych na wszystkich platformach sprzedażowych, twoje dane z automatu zostaną przekazane do KAS przez portal sprzedażowy. Więc i kontrola skarbówki jest możliwa. US nie są od udzielania porad prawnych i pewnie zalecą indywidualną interpretację podatkową (czynność płatna). Odpowiedź dostaniesz podobną jak tu. Sprzedaj, rozlicz się i zapłać należny podatek, to będziesz dalej żyć spokojnie. Możesz też sprzedać przez portale które nie raportują danych sprzedawcy.

No ale po co płacić podatek jak nawet z tego co napisałes wynika że jak sprzedam 29 szt to nie przekrocze limitu.
Sprzedaje teraz 29 szt, ktos z rodziny 29 szt i 12 po nowym roku.
Więc jak nie przekrocze 29 szt w danym roku ani nikt z rodziny to nie trzeba zaznaczać tego w PIT bo nie przekroczyłem limitu tu chyba logiczne ?

I skoro coś jest w posiadaniu przez 6 miesięcy od daty zakupu to nie wymaga zapłacenia podatku wszędzie jest to zaznaczone więc na jakiej podstawie to kwestionujesz bo w sumie twoja odpowiedz kompletnie nic nie wnosi równie dobrze mogłbyś nie napisac nic.

Ostatnia edycja:
Nie zrozumiałeś. Ilość czynności sprzedażowych nie decyduje o powstaniu obowiązku podatkowego. Ta ilość decyduje jedynie o raportowaniu danych sprzedawcy. Trzeba uwzględnić zarówno ilość czynności sprzedażowych jak i wysokość osiągniętego przychodu by nie zostać zraportowanym (2 tys. euro). Dochód to przychód minus koszty uzyskania. Jeśli dochód jest równy zeru lub mniejszy, to podatku nie zapłacisz. W twoim przypadku będzie większy od zera. W zdecydowanej większości (żeby nie napisać że prawie wszystkie) rzeczy używane będące ruchomościami są tańsze od rzeczy nowych tego samego rodzaju i gatunku, są jedynie wyjątki. Trudno wyobrazić sobie że w wyniku kontroli skarbowej przekonasz urzędnika, że w tak krótkim czasie korzystałeś z 30 kasków (pewnie i tak będziesz sprzedawał jako nowe i nieużywane). Tym bardziej że w celu odliczenia kosztów będziesz posługiwał się dokumentem z którego wynika, że dokonałeś jednego zakupu. Tam nie siedzą idioci. W skarbówce pracownicy tylko słuchają co ty mówisz i na co się powołujesz. Na końcu wyciągają wnioski. Dlatego w pierwszym poście napisałem, że podatek dochodowy istnieje od dawna a nie od dnia wprowadzenia zapisów ustawy o raportowaniu sprzedawców. W kontekście powyższego jakie znaczenie ma czy sprzedaż będziesz prowadzić ty, czy ty i członkowie rodziny i każdy sprzeda po 30 czy 29 szt? Obowiązek podatkowy powstanie dla wszystkich. Może mieć jedynie znaczenie przy ustalaniu czy prowadziłeś w określonym czasie działalność gospodarczą bez odprowadzenia należnych składek/danin i podatków dla państwa. Choć niekoniecznie. Kontrole sprzedawców w zakresie odprowadzenia należnych podatków odbywają się od dnia wprowadzenia obowiązku podatkowego a nie od wprowadzenia tej ustawy o raportowaniu. Postępowania skarbowe w większości wszczynane były na podstawie donosów niezadowolonych klientów czy cwaniaków. Obecnie mogą zostać również wszczęte po uzyskaniu danych przekazanych do KAS przez platformy sprzedażowe. I odpowiedz sobie jeszcze na pytanie, w wyniku kontroli skarbowej członkowie rodziny na jaką czynność prawną powołają się jeśli chodzi o przejście praw własności ruchomości? Co odpowiedzą? Każda odpowiedź może wywołać odmienne skutki prawne.

Te mityczne 30 sprzedaży zawróciło ludziom w głowie. Urząd dalej może się zwrócić do Allegro o przekazanie danych o twojej sprzedaży nawet jeśli nie przekroczyłeś 29 sztuk/2000 euro.
I co takiego bolesnego w rozliczeniu w PIT dochodu z działalności nierejestrowanej? Zarabiasz, to się rozliczasz proste.
Żadne pół roku cię nie uratuje, bo to dotyczy tylko sprzedaży prywatnej rzeczy używanych przez siebie, a nie sprzedaży komercyjnej, w której kupiłeś towar z myślą o jego odsprzedaży z zyskiem.

dune2 napisał:
uniknąć konieczności zakładania działalności gospodarczej,działalności nierejestrowanej
Nie ma żadnych formalności przy zakładaniu nierejestrowanej działalności gospodarczej. Jest m.in. prowadzenie ewidencji sprzedaży i rozliczenie przychodów.

Powrót