Sprzedaż na allegro

• Autor wątku Autor wątku gosia kadrowa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosia kadrowa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam mam problem . Sprawa polega na tym iż jakiś czas temu sprzedawałam konta na allego ( konta do serwisów rapidshare) ogólnie sprzedaż trwała dwa tygodnie, z czego wystawionych było ogólnie 3 aukcje. Pierwsza aukcja zakończyła się sprzedażą 70 szt., druga 100, a trzecia 35. Na tym zaprzestałam sprzedaż. I teraz mam pytanie czy to jest sprzedaż ciągła i zorganizowana i czy US może się do mnie przyczepić, kiedy ewentualnie powinnam rozliczyć się z dochodu z tych kont. Bardzo prosze o pomoc.

Tak tylko jest jeszcze jedna kwestia dostałam od anonimowej osoby emaila, i nie wiem co mam teraz zrobić jak to wyjaśnić, o to treść :

Chciałem tylko poinformować, iż zgłaszam sprawę do odpowiedniego Urzędu Skarbowego w celu sprawdzenia czy posiada Pani zarejestrowaną firmę, ponieważ prowadzi Pani sprzedaż kont na allegro w sposób ciągły i zorganizowany sprzedaż rzeczy zakupionych w celu ich dalszej odsprzedaży stanowi działalność gospodarczą
Jeżeli posiada Pani zarejestrowaną działalność to nie ma Pani, czego się obawiać, jeżeli jednak nie to bardzo współczuje

Olej to ;p urząd kontroli skarbowej się tym nie zainteresuje. Możesz to traktować jako uslugę więc jedyne co Ci naliczą to usługę a jeżeli nie przekroczysz ok 3000 dochodu to mogą Ci naskoczyć bo to się zgłasza na formularzu PIT na koniec roku.

skulim co Ty masz z tymi 3 tys? Już któryś raz to widzę w Twoim poście. Sens prowadzenia działalności nie zależy od tego czy dochód osiągnie 3 tys czy nie... zależy od charakteru prowadzenia działalności.

No bo z tego co mi się wydaję do czegoś takiego nie trzeba mieć działalności. A co do 3 tys to jak miałem kontrole w firmie z Urzedu Kontroli Skarbowej i Prokuratury to jakoś usłyszałem że jeżeli nie przekroczyłem dochodu ze sprzedaży na allegro ok 3000zł to nie muszę zakładać jeżeli to nie jest zorganizowana sprzedaż.

Powrót