Sprzedaż na Ebay.uk

• Autor wątku Autor wątku honda12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

honda12

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam ,

Chciałbym założyć sklep na Ebay.uk , mieszkam i pracuje na stałe w Angli ale ze wzgledu na charakter pracy czesto bywam w Polsce . Sprzedaż odbywałby się z Polski (wysyłka i kupno towaru odbywa się z Polski ) . Odbiorcami są wyłącznie osoby prywatne na terenie Anglii . Czy muszę spełnić jakieś wymagania , odprowadzać podatek , jeśli tak to w jakim kraju , czy muszę taką działalność rejestrować jeśli nie zamierzam wystawiać Faktur.

Proszę o Wasze rady jak to widzicie.

Z góry dziękuje za odpowiedzi

Pozdrawiam

Jesli bedziesz prowadzic dzialanosc w polsce - to rejestrujesz to w polsce i tam odprowadzasz podatki zwiazane z handlem na terenie UE.

Witam,

Podepnę się do tematu.
Chcę zająć się sprzedażą odzieży na allegro.
Odzież pochodzić będzie z Anglii, po czym będzie ona wysyłana do Polski.
W Polsce będzie składowana u mojej siostry w prywatnym mieszkaniu.
Docelowo chcę sprzedawać to na allegro.
Posiadam firmę "Self Employed" w Anglii i chciałbym to robić legalnie, oraz ominąć podwójne opodatkowanie. Jak to powinienem robić, abym nie musiał płacić podatku w Polsce?

Za odpowiedź będę bardzo wdzięczny.

greggg1990

Sprzedajac produkty w ZL z polski, musisz sie rozliczyc w polsce.
Dzialnosc polska moze skupywac produkty z innych krajow jak chiny, uk itp itd

Twoja dzialanosc w uk moze sie tylko odnosic do kupna i sprzedazy produktow ktore m.in trafiaja do polski.
Jak w polsce je sprzedaz - tam juz je rozliczasz.

kreska12 :
Księgowa w UK powiedziała mi, że jeśli pieniądze ze sprzedaży 'allegro' trafią bezpośrednio na Angielskie konto to nie muszę płacić podatku w PL.

Co do waluty to tutaj się dowiadywałem i nie ma znaczenia w jakiej walucie sprzedaje.
To samo się tyczy przedmiotów zakupionych w Polsce za PLNy, które chcę rozliczyć w UK.
Wystarczy, że na fakturze obok złotówek napiszę kurs wymiany na dany dzień wraz z podpisem i załatwione - sprawdzone.

Super! No to wsyzstkiego dobrego i oby biznes sie udal! Nie znam sie na prawie w polsce i mam nadzieje ze ksiegowa sie nie myli! Wuk jest to proste jak i rozliczenia!

Powrót