Sprzedaż na OLX i niezgodność paczki

• Autor wątku Autor wątku Dominius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominius

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Dzień dobry,

miałem wystawiony telefon na OLX, zgłosiła się do mnie osoba że chce go zakupić, ale prosi o wysłanie paczki za pobraniem. Wysłała mi swoje dane, na które mam nadać paczkę, a następnie za pomocą strony DPD wystawiłem przesyłkę. Przed spakowaniem telefonu, zrobiłem zdjęcia numerów IMEI (telefon jak i pudełko), mam filmik z procesu pakowania, oraz zdjęcie spakowanej paczki z napisanym kodem który otrzymałem w mailu (DPD umożliwia nadanie paczki bez etykiety, można napisać kod markerem na paczce). Następnie paczkę umieściłem w pobliskim paczkomacie DPD. Dzisiaj na OLX kupujący napisał mi że paczka która do niego dotarła to nie jest telefon. Kupujący wysłał mi zdjęcia otwartej paczki, ewidentnie to nie jest moja paczka którą wysłałem, nie zgadza się opakowanie w którym to nadałem (na zdjęciu od kupującego jest jakiś czarny worek, a ja całość owinąłem w reklamówkę z lidla i solidnie okleiłem taśmą), jednak dane na etykiecie się zgadzają. Podejrzany jest dla mnie fakt, że kupujący wysłał mi zdjęcie gdzie wygląda to jak całkowicie rozpakowana paczka (z widoczną etykietą) u niego na kanapie, trochę mnie to dziwi że kurier mu pozwolił to wszystko tak otworzyć, rozłożyć i porobić zdjęcia. Paczka wraca do mnie jako nieprzyjęta przez odbiorcę. Na ten moment nie mogę jednoznacznie stwierdzić gdzie jest wina, czy to kurier/sortownia czy to może kupujący coś kombinuje. Przede wszystkim chcę przy kurierze spisać protokół oraz złożyć reklamację na stronie DPD. Pytanie czy warto z tym także iść na policję? Bo co jeśli przykładowo potem okaże się że to wina DPD i zwrócą mi pieniądze? Czy może lepiej poczekać na wynik reklamacji DPD i dopiero wtedy iść na policję?

Z góry dziękuję za pomoc.

A gdzie formularz szkody/niezgodności??
"Nie przyjęta przez odbiorcę"? Czyli kilkukrotnie nie było klienta w domu? Czy klient ustnie przekazał tą informację kurierowi?

pasqudek napisał:
A gdzie formularz szkody/niezgodności??
"Nie przyjęta przez odbiorcę"? Czyli kilkukrotnie nie było klienta w domu? Czy klient ustnie przekazał tą informację kurierowi?
Może źle się wyraziłem. Klient był w domu, twierdzi że w obecności kuriera sprawdził paczkę. Przysłał mi zdjęcia otwartej paczki, rozłożonej zawartości u niego na kanapie, z tym że nie jest to paczka którą nadałem, nie zgadza się ani zawartość ani opakowanie paczki, zgadzają się za to dane na etykiecie. Paczka wraca jako odmowa przyjęcia. Dziwna jest kwestia że kurier pozwolił otworzyć i rozłożyć paczkę a następnie musieli ją zapewne od nowa spakować/posklejać taśmą, następnie kurier wbił odmowę przyjęcia i paczka wraca do mnie. Ale w tym momencie ciężko określić, czy to kupujący coś kombinuje czy zaszła jakaś pomyłka na sortowni.

Ostatnia edycja:
Aktualizacja:

Był kurier z paczka zwrotną, i mogłem przy nim otworzyć paczkę zanim zapłaciłem (jakaś tam opłata za nieodebranie paczki za pobraniem),l. Także w DPD to chyba standardowa procedura. W każdym razie nagrałem filmik z otwarcia i zgłaszam reklamację.

Ale chyba w takim razie nie ma co iść na policję bo obecny stan jednak bardziej wskazuje winę po stronie DPD.

Powrót