Sprzedaż na olx używanej części samochodowej a zwrot pieniędzy za towar

• Autor wątku Autor wątku Gostas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gostas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, dnia 7 grudnia wystawiłem na portalu olx ogłoszenie w którym chciałem sprzedać część samochodową (Uszkodziłem samochód, przed złomowaniem wyciągnąłem cenniejsze części które mogły posłużyć jeszcze w innych autach - jedną z nich był właśnie oferowany przedmiot). Telefon od kupca dostałem dosłownie po 2 minutach od wystawienia ogłoszenia, bez większych pytań, od razu wyraził chęć kupna, został podany adres, ja nadałem paczkę.
W ogłoszeniu napisałem że sprzedawana część nie sprawiała mi nigdy problemu, nie określiłem jej stu procentowej sprawności w opisie bo nie jestem "mechanikiem". Samochód posiadałem 3 lata i dany element nigdy nie zwracał mojej uwagi jakimikolwiek oznakami niesprawności które jako amator mógłbym zauważyć, dlatego uznałem że może posłużyć jeszcze komuś niż skończyć żywot na złomowisku. Cena jaką chciałem uzyskać była mniejsza o 100 zł od najtańszej takiej części w tym serwisie, mianowicie 350 zł.
Dziś wieczorem mając wyciszony telefon, aby w spokoju korzystać z weekendu, zobaczyłem nie odczytanego SMSa o treści "Odbierz ten telefon ch**u" i nieodebrane połączenie. Była godzina 22, po chwili zadzwonił ten numer, odebrałem i Pan zwrócił uwagę że dzwoni w sprawie tej części, którą jak to stwierdził sam sobie zamontował, i okazało się że pojawiły się wg. niego duże wycieki oleju, dyskwalifikujące ją z dalszego użytku i żąda zwrotu pieniędzy, przy czym był bardzo niemiły i wulgarny. Poinformowałem go ponownie że podczas pracy w moim samochodzie było z nią wszystko w porządku, i czy jest pewny prawidłowego montażu, skoro robił to sam a nie przeznaczony do tego serwis, po czym stwierdził że jeśli nie oddam mu pieniędzy to cytuje "Znajdzie mnie i mnie dojedzie" cokolwiek to miałoby znaczyć.
Dochodząc do finału sprawy, nie wiem jak wygląda to w przypadku umowy zawartej słownie przez telefon, owszem jestem mu skłonny oddać pieniądze w zamian za zwrot towaru, ale i nie chce znów być w tym przypadku pokrzywdzony, bo nie chciałem nikogo naciągnąć na uszkodzony towar czy narazić na jakąkolwiek finansową krzywdę za zakup tej części, a tymbardziej narobić sobie niepotrzebnych problemów , w dodatku nie wiem co się działo z towarem po jego odebraniu przez kupującego, nie moge być nawet pewny że odeśle mi właściwy towar a nie przykładowo swoją starą część, niestety nie naniosłem żadnych cech np. farbą coś w typie "plomby" .
Prosiłbym państwa o poradę jak zakończyć ten "spór" z kupującym.
Dodam jeszcze że bardzo odrzuca mnie chamskie i wulgarne podejście, brak szacunku, kulturalnego zachowania w stostunku do mojej osoby przez kupującego.
Jestem osobą fizyczną, nie prowadze działalności i nie zamuje się handlem częściami samochodowymi, to było jedno z moich trzech ogłoszeń z częściami ze starego auta których chiałem się pozbyć.
Pozdrawiam Jakub

Ostatnia edycja:
Masz dwie opcje:

a) spławić kupującego
b) przyjac czesc i oddac kasę.

Wybór nalezy do Ciebie.

Pewnie za wiele do prawy nie wniosłem ale takie są realia. Niestety.
Raczej nikt za Ciebie nie zdecyduje co masz zrobić.

Powrót