Sprzedaż nagród - allegro - prośba o radę.

• Autor wątku Autor wątku wrekin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wrekin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, sprawa ma się następująca o ok. 18 miesięcy gram w różne konkursy sms-owe. Skuteczność mam ok. 50% wygrywam głównie gry pc, książki i płyty cd.
Przez ten 1.5 roku sprzedałem około 80 przedmiotów na sumę ok. 3500zł. Czyli zarobek niewielki.
I właśnie jak ma się do tego US?
Nie wiem czy mogę powiedzieć, czy sprzedaż jest ciągła i zorganizowana. Średnio wystawie te 3 albo 4 przedmioty miesięcznie i mam z tego do 200zł zysku na miesiąc.
Podkreślam, że te rzeczy są wygrane i zawsze są inne.
ps. na dg mnie nie stać

pozdrawiam
Greg

podbijam pytania poprzednika i wstępnie dodaję:

1. Jak należy udokumentować drobne wygrane w konkursach organizowanych na stronach internetowych? Organizatorzy, w zdecydowanej większości przypadków, poza samym opublikowaniem nazwisk (a czasem samych pseudonimów i miast) nie załączają do nagród żadnych zaświadczeń o wygranej. Czy w takim przypadku należy zachować kopię strony z wynikami konkursu (wyniki po pewnym czasie znikają z serwisów)?

2. Jak liczyć przychód po sprzedaży drobnych nagród, typu właśnie płyty, książki, gry? Przykładowo wygrywamy płytę X, sprzedajemy ją za Z:
a.) jak wycenić nagrodę, jaką kwotę przyjąć za cenę rynkową (Y)? co tak naprawdę jest naszym zyskiem, gdy organizator nie zamieszcza w regulaminie punktu o tym traktującego?
b.) czy naszym przychodem jest Y, Z (Z<Y), czy może nasz "zysk" ze sprzedaży to Z-Y (na minusie)?

3. Która kwota, w przypadku sprzedaży za pomocą portali aukcyjnych, traktowana jest jako zysk ze sprzedaży? Cena końcowa aukcji czy cena powiększona o koszt wysyłki?
a.) jak udokumentować koszt wysyłki - potwierdzeniem nadania i paragonem za kopertę bądź inne opakowanie, w którym przedmiot wysłano?
b.) czy w przypadku braku takich potwierdzeń, jako zysk należy traktować całą, otrzymaną od kupującego kwotę?

4. Sytuacja teoretyczna, nie szukać głębszego sensu :) - kupujemy N przedmiotów za cenę X. Sprzedajemy je, każdy osobno, po cenie niższej (np chcąc w łatwy sposób zdobyć pozytywne komentarze). Czy podlega to opodatkowaniu? Czy należy uwzględnić to w zeznaniu rocznym, z adnotacją o braku zysku?

Powrót