Sprzedaż nieruchomości a podatek???

• Autor wątku Autor wątku fafiatka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fafiatka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam Wszystkich czytających moje zapytanie.:)

Może jest ktoś w podobnej sytuacji i mógłby mi doradzić jak odbywa się teraz sprzedaż mieszkania obciążonego kredytem w banku. Wiem że trzeba postarać się o konkretne zaświadczenia z mojego banku, mianowicie wpierw o opinię o tym jak dużo pozostało mi do spłącenia i jak do tej pory z owej spłąty się wywiązywałem.
Dobrze, ale co dalej?. Chcę bowiem sprzedać swoje mniejsze mieszkanie i przelać nadwyżkę (tzn. to co sie juz bankowi nie należy ))) na spłatę kredytu mieszkania mojej obecnej małżonki, które jest większe i oczywiście droższe. Pytanie moje brzmi, czy w takim układzie, zgodnie z nowo obowiązujacym prawem, mogę przeznaczyć tę resztę pieniędzy jakich nie muszę już oddać bankowi na spłatę kredytu tego drugiego mieszkania bez konieczności płacenia podatku od sprzedaży, czyli 19%?????????
Z góry dzięki za fachowe porady:)

Oczywiście, że można
Ostawa o pod dochod : Art.*21.*1.* Wolne od podatku dochodowego są:
...
131)*dochody z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych, o których mowa w art. 30e, w wysokości, która odpowiada iloczynowi tego dochodu i udziału wydatków poniesionych na własne cele mieszkaniowe w przychodzie z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych, jeżeli począwszy od dnia odpłatnego zbycia, nie później niż w okresie dwóch lat od końca roku podatkowego, w którym nastąpiło odpłatne zbycie, przychód uzyskany ze zbycia tej nieruchomości lub tego prawa majątkowego został wydatkowany na własne cele mieszkaniowe; udokumentowane wydatki poniesione na te cele uwzględnia się do wysokości przychodu z odpłatnego zbycia nieruchomości i praw majątkowych,"
Przeczytaj jeszcze w tym samym artykule ust 25

PS To nie moja wina, że prawo podatkowe jest pisane takim jezykiem

Ostatnia edycja:
Powrót