Sprzedaż nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku arty82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arty82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry. Sprzedaję nieruchomość, z kupującym podpisaliśmy umowę przedwstępną ale bez zadatku.
Teraz kupujący chce zrobić aneks do tej umowy, że jest zadatek (ale nie będzie mi go wpłacał) żeby posłużył jako wkład własny do kredytu. Twierdzi że bank potem zapłaci mi kasę razem z zadatkiem...
A to nie jest tak że bank wpłaci mi należność pomniejszoną o zadatek, którego jednak nie otrzymałem od kupującego?
Proszę o poradę.
Dziękuję

Zadatek powinien wypłacić kupujący bank ci tego nie zapłaci...co to w ogóle za pomysł. Wkład własny to on musi wyłożyć...pomijam kombinacja jaka pewnie kupujący chce zrobić. Bo pewnie nie ma kasy na ten wkład. Poza tym poswiadczysz tym samym że kasę od niego dostałeś....

Załóżmy że mieszkanie jest warte milion złotych. W aneksie jest zadatek 100 tys zł których ty nie dostajesz a kupujący robi z tej kwoty wkład własny. Bank daje mu kredyt 900 tys zł które to Bank przelewa na Twoje konto. Pozostajesz ze sprzedanym mieszkaniem za 900 tys bo kto ci ma zapłacić brakujące 100 tys? Na pewno nie Bank. Tekst że to on da te pieniądze plus jeszcze jakieś odsetki?Sprzedający? Będzie miał te pieniądze? Jak już mu na start właśnie brakuje tej kwoty na wkład własny. Trzymaj się jak najdalej od tego aneksu. No chyba że rzeczywiście dostaniesz tą kwotę. Kwoty podane prze ze mnie są oczywiscie przykładowe.

Czy jesteś świadomy ryzyka że możesz być podejrzany o współudział w wyłudzeniu kredytu?

Kupujący nie ma kasy na wkład... czyli sprawa jasna, nich zbiera albo odstąpienie od umowy. Nie chcę mieć problemów.
Taką umowę trzeba odstąpić?

Powrót