N
nowy_uzytk
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 33
Mam problem z interpretacją wyroku Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości dotyczącego sprzedaży używanych licencji na oprogramowanie komputerowe. Sprawa wygląda tak, że kupuje oprogramowanie na stronie producenta np. z okazji jakieś promocji z przeceną 20-50%, po czym sprzedaje je w swoim sklepie internetowym po standardowych cenach. Licencje są w formie kluczy które umożliwiają działanie programu np. przez okres 1 roku oraz nie są aktywowane. Jedyny problem jest taki, że każdy klucz automatycznie przypisuje się do mojego konta w którym to tym kluczem mogę zarządzać (usunąć licencję na danym komputerze aby można było jej użyć ponownie np w przypadku reinstalacji systemu). Pytanie brzmi: czy mogę takie klucze sprzedawać nie przekazując kupującemu danych do konta i samemu zobowiązać się do pomocy w zarządzaniu licencją w razie potrzeby?? Mógłbym kupować po 1 kluczu na 1 konto ale to jest bardzo czasochłonne. Oczywiście licencji nie będę dzielił jeśli będzie ona np na 2 komputery (każdy kupujący otrzyma niepowtarzalny klucz, nie będę wysalał 1 klucza 2 osobom) , tylko że na swoim koncie miałbym kilkadziesiąt takich niezależnych licencji i w razie gdyby kupujący chciał przenieść licencje na inny komputer lub użyć jej ponownie pisze do mnie maila a ja usuwam "aktywację" klucza na koncie i umożliwiam mu ponowne jego użycie.
Klucze aktywacyjne przypisane do konta są nieaktywowane oraz nie są przypisane do żadnego komputera a także każdy klucz jest niezależny, na fakturze widnieje w osobnej pozycji i ma własny numer seryjny (czyli jeśli kupie 5 licencji to na fakturze mimo że to identyczne licencje będzie 5 osobnych pozycji a nie jedna pozycja z adnotacją 5 sztuk).
I na koniec bardzo ważna informacja - nie da się tutaj oddzielić pojedynczej, nawet nieaktywowanej licencji (klucza) od konta lub przenieść jej na inne konto. Jedyna możliwość to przeniesienie WSZYSTKICH licencji z jednego swojego konta na inne gdy np. nasze licencje mamy na 2 różnych kontach i chcemy mieć wszystko na jednym. Gdy mamy 2 licencje/klucze to albo przenosimy je na nasze inne konto razem albo wcale (nie możemy przenieść 1 licencji a 1 zostawić).
Klucze aktywacyjne przypisane do konta są nieaktywowane oraz nie są przypisane do żadnego komputera a także każdy klucz jest niezależny, na fakturze widnieje w osobnej pozycji i ma własny numer seryjny (czyli jeśli kupie 5 licencji to na fakturze mimo że to identyczne licencje będzie 5 osobnych pozycji a nie jedna pozycja z adnotacją 5 sztuk).
I na koniec bardzo ważna informacja - nie da się tutaj oddzielić pojedynczej, nawet nieaktywowanej licencji (klucza) od konta lub przenieść jej na inne konto. Jedyna możliwość to przeniesienie WSZYSTKICH licencji z jednego swojego konta na inne gdy np. nasze licencje mamy na 2 różnych kontach i chcemy mieć wszystko na jednym. Gdy mamy 2 licencje/klucze to albo przenosimy je na nasze inne konto razem albo wcale (nie możemy przenieść 1 licencji a 1 zostawić).
Ostatnia edycja: