Sprzedaż olejków od producenta/hurtowni pod własną nazwą.

• Autor wątku Autor wątku DominikCH
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DominikCH

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Czytałem kilka podobnych tematów na tym forum, jednak żadna odpowiedź nie trafiła zupełnie w moje pytanie.
Opiszę dwie możliwości i proszę o wskazanie legalności tych opcji .

1. Zakupuję duże ilości olejków eterycznych od producenta (posiadającego niezbędne dokumentacje do każdego produktu), który prowadzi także ich sprzedaż hurtową przez internet. Następnie przelewam je do mniejszych opakowań oznaczonych logiem swojej marki, na etykiecie podaję dane swoje i producenta. Sprzedaję je za pomocą własnego sklepu internetowego.

2. Zakupuję olejki eteryczne jak powyżej, przelewem je do mniejszych opakowań, jednak oznaczam je logiem marki producenta. Sprzedaję je za pomocą strony internetowej o własnej nazwie (w tym wypadku moja nazwa dotyczy tylko sklepu internetowego, a nie produktu jak w poprzednim przykładzie).

Pozdrawiam

Co do zasady posługiwanie się cudzym znakiem towarowym wymaga zgody uprawnionego. Ma tu również zastosowanie zasada wyczerpania prawa.
W oparciu o te dwie informacje powinieneś wybrać właściwą formę działania.

PS.
Tylko nie pisz, że chciałbyś otrzymać odpowiedź tak lub nie. To tak nie działa. Poznawanie prawa to zasadniczy cel FP.

art. 70 ust. 2, polega na tym, iż nie stanowi również naruszenia patentu import na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz inne działania, o których mowa w ust. 1, dotyczące wyrobu wprowadzonego uprzednio do obrotu na terytorium Europejskiego Obszaru Gospodarczego przez uprawnionego lub za jego zgodą.

Państwo z którego importuje olejki znajduje się na terytorium EOG. Rozumiem przez to, że mogę swobodnie obracać nimi pod własną marką w Polsce. To już wywnioskowałem.
Zastanawia mnie jednak kwestia oznaczenia producenta, jest to wymagane oraz czy muszę poprosić o zgodę producenta?

Nie musisz prosić o zgodę, a obowiązek oznaczenia producenta wynika z innych przepisów.

Powrót