M
mlodybyznesman
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 36
Witam, sprzedałem jako osoba fizyczna telefon na OLX o wartości 600 zł, kupujący przelał mi pieniądze. Niestety na następny dzień po otrzymaniu przelewu, w momencie pakowania telefonu do wysyłki w celu udania się na pocztę, telefon niefortunnie mi upadł, co sprawiło, że ma popękaną szybkę oraz nie uruchamia się. Rzecz jasna nie zamierzam wysyłać telefonu w tym stanie gdyż nie sprzedawałem go jako uszkodzony, dlatego poinformowałem kupującego o danej sytuacji, i przelałem mu pieniądze w ten sam dzień z powrotem, z tytułem przelewu "zwrot pieniędzy z tytułu nieprzewidzianych okoliczności uniemożliwiających sprzedaż (marka telefonu i model)". Kupujący sytuację zrozumiał i z tego tytułu nie ma do mnie żadnych rozszczeń, jednak zainteresowała mnie ta sytuacja z punktu prawnego, czy kupujący mógłby w takiej sytuacji tworzyć jakieś problemy? Jak np. mimo zwrotu pieniędzy, mimo wszystko wymaganie produktu do wysyłki? Czy sytuacja jest identyczna w momencie, gdy np telefon nie był by uszkodzony, a zagubiony/ukradziony przed wysyłką?