Sprzedaż olx a zwrot przez kupującego

• Autor wątku Autor wątku Luca O
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Luca O

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Witam
Mam pytanie odnośnie sprzedanego przedmiotu na olx
Sprzedalem na olx konsole do gier ,z kupującym ugadywalismy się na odbiór osobisty w wyznaczonym miejscu ponieważ obydwu nam pasowało i w tym samym czasie planowaliśmy być w tym miejscu
Na spotkaniu kupujący z grubsza ogladnoł sprzęt po czym zapłacił i się rozeszlismy , po ok godzinie napisał mi że konsola nie działa , jakiś problem z systemem ,i chce zwrotu pieniędzy ,odemnie konsola wychodziła w pełni sprawna , jeszcze sprawdzana przed sprzedażą a u niego nie działa, nie było możliwości sprawdzenia jej przy zakupie bo sprzedaż była pod sklepem, gość zagroził mi policja ,nie mam pojęcia czy przypadkiem mu upadła później itd , oznajmił że nie posiada 4 srobek ,jednak ja jej nie rozkrecalem a srobki były wszystkie , jakie mam prawo w tej sytuacji? Czy mam obowiązek zwrócić mu pieniądze a ja mam zabrać zepsuta konsole ? Co może mi grozić jeśli zwrotu nie wezmę ? Byłem za nią pewny 100% a Tu takie coś , gość chce zwrotu i mam do niego przyjechać z pieniędzmi a tj ok 90 km , w ostateczności niech wyślę mi sprzęt za pobraniem,ale chcę wiedzieć czy mam prawo odmówić przyjęcia go spowrotem

Jeśli zły dział proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego

Pozdrawiam

Policja nie ma nic do powiedzenia w tej sprawie.

W takim razie , nie mam obowiązku oddawania mu pieniędzy ? i jest to tylko moja własna wola a sam kupujący nie może się powołać na żaden artykuł ?
Tak jak mówie sprawdził ją osobiście na miejscu względem wizualnym , technicznie dopiero w swoim domu gdyż nie było możliwości na miejscu i wówczas wtedy stwierdził uszkodzenie , jednak nie mam sam pewności czy sam ją uszkodził

Kupujacy ma prawo zareklamowac sprzet a Ty masz rozpatrzec reklamacje.

Czyli reklamując sprzęt , nie muszę mu oddawać pieniędzy odrazu , tylko mam możliwość oględzin konsoli celem sprawdzenia czy nie było np ingerencji w środku itd , i nie muszę jej rozpatrywać pozytywnie ? Gość napisał mi że konsola nie ma śrubek , z czego jestem przekonany że posiadała wraz z oryginalną plombą , dodatkowo grozi mi za każdym razem Policją i sprawą w sądzie , jeśli nie oddam mu pieniędzy do Poniedziałku , nie wiem co myśleć , nie chcę mieć problemów ,oraz nie chce mieć konsoli która ktoś uszkodził w wyniku czego chce mi ją wrócić

przyjmujesz sprzęt , rozpatrujesz albo pozytywnie i oddajesz pieniądze albo negatywnie i nie oddajesz pieniędzy a sprzęt odsyłasz.

Policji się nie martw, nic nie mogą zrobić, natomiast żeby iść do sądu to kupujący musi się wykazać .
pamiętaj że kupujący musi złożyć reklamację a jeśli tego nie zrobił to jego problem

Na chwilę obecną , żadnej reklamacji nie składał , ani nie wspomniał o niej ,a ja się na siłe nie będe pchał by go o tym powiadomić , ogólnie nie mamy do siebie adresów zamieszkania ani swoich danych bo tak jak mówię transakcja była zrealizowana poza domem , natomiast myślę że moich danych tak łatwo nie uzyska chodźby od operatora sieci , urzędu lub olx
Wiadomo na wstępie że rozpatrzę ją negatywnie ,gdyż już mi napisał że brakuje śrubek , które był kompletne

Ogólnie podsumowując , jeśli sprawa z jego strony trafi na policję to Policja kroków raczej nie podejmnie by mnie ścigać tak ?

nie raczej , tylko napewno z prostego powodu : to policja się tym nie zajmuje ;)

okej , dziekuje za informację , bałem się że w takiej sytuacji może mi coś grozić , ale wygląda na to że raczej nic z tego

Powrót