Sprzedaż OLX - zwrot towaru zgodnego z ogłoszeniem

• Autor wątku Autor wątku pelcux
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pelcux

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry wszystkim.

Mam problem - Sprzedałem używaną kurtkę motocyklową poprzez ogłoszenie na portalu olx.pl. W opisie oraz zdjęciach jasno był określony rozmiar (S) oraz dodatkowo przybliżony wzrost 170-175 centymetrów. Kurtka niemalże nowa, ubrana kilkukrotnie. Dosyłałem kupującemu dodatkowe zdjęcia przedmiotu. Po tygodniu od odebrania paczki (w niedziele o 7 rano!) zadzwonił do mnie ojciec kupującego twierdząc, że kurtka jest na syna za mała i chce mi ją zwrócić. Sprzedaż prywatna, nie przez firmę, bez paragonu, gwarancji itp. Proszę o informację czy kupujący w świetle nowych przepisów ma prawo zwrotu takiego towaru (używanego, zgodnego z opisem ogłoszenia).

Wszędzie znajduję tylko informację odnośnie przedsiębiorstw, sklepów internetowych, których dotyczy termin 14 dni.

Dziękuję serdecznie, pozdrawiam.

Witam ja tez mam problem z serwisem olx zamowilam telefon w czwaryek i przeslalam pieniadze na niejaka Wiolette Baczek z Pawełek na numer konta 98 1090 2008 0000 0001 2949 3330 moze ktos ja kojarzy nie wiem co robic od momentu kiedy przeslalam jej polowe kwoty czyli 130 zl sie ne odzywa co mam robic udac sie na policje czy poszukac innego sposobu prosze o pomoc

Jestem osobą fizyczną, towar został sprzedany osobie fizycznej.

Jeżeli nie wprowadziłeś kupującego w błąd i podałeś rzeczywiste wymiary, to nie masz czym się martwić i możesz delikatnie pana spławić.

Jako tako wymiarów nie podwałem, a kupujący o nie nie prosił. Był podany rozmiar S oraz zdjęcie wnętrza kurtki z widoczną metką (S) oraz przybliżony wzrost 170-175 cm (mój).

Jak nie pytał to jego problem, jeżeli na metce rzeczywiście jest rozmiar "s" to wszystko jest zgodne z umową.

Powrót