Sprzedaż piwa w automacie

• Autor wątku Autor wątku paweldzbanek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paweldzbanek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Czy sprzedaż piwa w automacie jest możliwa? Z tego co sprawdzałem wymagania z art. 9(6 nie dotyczą piwa:
Sprzedaż detaliczną napojów alkoholowych, zawierających powyżej 4,5% alkoholu (z wyjątkiem piwa) przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży, prowadzi się w punktach sprzedaży, którymi są:
1) sklepy branżowe ze sprzedażą napojów alkoholowych;
2) wydzielone stoiska – w samoobsługowych placówkach handlowych o powierzchni sprzedażowej powyżej 200 mkw.;
3) pozostałe placówki samoobsługowe oraz inne placówki handlowe, w których sprzedawca prowadzi bezpośrednią sprzedaż napojów alkoholowych.

Weryfikacja wieku odbywałaby się w ten sposób, że od klienta wymagane by było umieszczenie dowodu osobistego w automacie. System sprawdzałby wiek oraz zabezpieczenia przed podrobieniem (hologramy, itp.), więc musiałby to być poprawny dowód osobisty, a nie jego zdjęcie, czy plastikowa podróbka.

Nie wiem jak ty, ale ja nie chciałbym pakować DO do jakiejś maszynki

Skąd byłoby wiadomo, że kupujący jest trzeźwy oraz że to faktycznie on jest posiadaczem użytego dokumentu?

Z trzeźwością, to pomyślałem, że prędzej obsługa automatu stanie się mocno utrudniona, niż sprzedawca zauważy wyraźne pogorszenie mowy/problemy z grawitacją u klienta. A jeśli chodzi o używanie przez kogoś dowodu osobistego, który do niego nie należy, to jest to już poważniejsza sprawa i najpewniej zgłosiłbym to od razu na policję razem z nagraniami monitoringu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
paweldzbanek napisał:
Czy sprzedaż piwa w automacie jest możliwa?

Nie:

Przepis prawny:
7.
Warunkiem prowadzenia sprzedaży napojów alkoholowych do spożycia w miejscu lub poza miejscem sprzedaży jest:
1)
posiadanie zezwolenia, o którym mowa w ust. 1;
2)
wniesienie opłaty, o której mowa w art. 111;
3)
zaopatrywanie się w napoje alkoholowe u producentów i przedsiębiorców posiadających odpowiednie zezwolenie na sprzedaż hurtową napojów alkoholowych;
4)
w terminach do dnia 1 lutego, 1 czerwca, 1 października każdego roku kalendarzowego objętego zezwoleniem, okazanie przedsiębiorcy zaopatrującemu dany punkt sprzedaży napojów alkoholowych odpowiedniego dowodu potwierdzającego dokonanie opłaty, o której mowa w art. 111;
5)
posiadanie tytułu prawnego do korzystania z lokalu, stanowiącego punkt sprzedaży;

6)
wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie objętym zezwoleniem tylko przez przedsiębiorcę w nim oznaczonego i wyłącznie w miejscu wymienionym w zezwoleniu;

7)
zgłaszanie organowi zezwalającemu zmian stanu faktycznego i prawnego, w stosunku do danych zawartych w zezwoleniu, w terminie 14 dni od dnia powstania zmiany;
8 )
prowadzenie sprzedaży w punkcie sprzedaży spełniającym wymogi określone przez radę gminy, na podstawie art. 12 ust. 1-3;

9)
przestrzeganie innych zasad i warunków określonych przepisami prawa.

W jaki sposób zaznaczone podpunkty nie zezwalają na sprzedaż alkoholu w automacie? Nie widzę tu sprzeczności

***nie cytuj całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiadasz. mod***

No nie, ale czemu to automat miałby być lokalem? Automat znajdowałby się w moim lokalu, na mojej nieruchomości. Od ekspedienta też, jak dziwnie to nie zabrzmi, nie wymagamy, aby był lokalem, tylko żeby zajmował się obsługą klientów i wydawaniem towaru, tak samo jak mający powstać automat.

Ekspedient zajmuje się sprzedażą w lokalu który jest punktem sprzedaży. Automat nie spełnia tych wymagań. Ale skoro wiesz lepiej...

Powrót