Sprzedaż płyty

• Autor wątku Autor wątku szymore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymore

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, sprawa wyglada tak:
Robie mixtape i chce go wydac w wersji fizycznej, aby inny mogli go nabyc.
Teraz szczgóły. Podklady muzyczne użyte tam sa w wiekszosci z istniejachych juz wczesniej piosenek itp. I teraz pytanie. Czy gdybym wydal to i dawal ludzia powiedzmy za darmo lub na przyklad "wymienialbym" sie z nimi chocby pudelkiem zapalek za 20 zlotych i gratis wlasnie ta plyta. Rozumiecie o czym mowie? Jak to zrobic? Czy to tak dziala? Jesli nie tak to jak? Z gory dzieki za pomoc, pozdrawiam

Zakładam, że nie masz zgody twórców a ludzie to nie są znajomi. Ponadto wymienianie to cel zarobkowy, w kontekście jak to ująłeś tym bardziej nie do zaakceptowania. Nie można.

A samo rozlosowanie tego i rozdanie klikunastu sztuk bez jakiegokolwiek zysku?

Nie. Bez zgody twórcy nie wolno Ci rozpowszechniać, a to tutaj to raczej też nie jest żaden dozwolony. Jak zawsze pisze - nie jestem prawnikiem więc nie muszę mieć racji, ale tutaj to będzie raczej wynikało wprost z ustawy.

Tzn ze wszytskie utwory typu remix nie maja prawa bytu dopóki autor osobiscie nie wyrazi zgody, chocby bylo to non-profit?