Sprzedaż pojazdu bez kompletu kluczy p- problem techniczny.

• Autor wątku Autor wątku lwg3m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lwg3m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.

Zakupiłem motocykl sprowadzony z Belgii od firmy zajmującej się sprowadzaniem i handlem używanymi motocyklami.

Sprzedający nie dołączył mi kompletu kluczy, w którym powinny znajdować się klucz oryginalny, klucz zapasowy i klucz z.czerwoną ramka do programowania, otrzymałem tylko jeden klucz oryginalny.

Wszystko wydawało mi się w porządku, do czasu gdy zgubiłem kluczyk. Nie mogę dorobić kluczyka z powodu braku zapasowego wzornika, nie mogę dorobić również ze wzoru stacyjki ponieważ nie da się go zaprogramować z immobilaiserem z powodu braku klucza do programowania z czerwoną obwódka, które nie dostałem przy zakupie.

Czy jeżeli sprzedający nie ma tych kluczy czy mogę wnieść o zwrócenie mi kosztów które poniose w związku z wyrobienie kompletów kluczy?

Jest mi to niezbędne do jazdy, gdyż nie posiadam teraz żadnego kluczyka jak i do ubezpieczenia AC ktore chce wykupić w przyszłym sezonie.

Koszty wymiany wszystkich elementów tak aby doprowadzić do kompletu trzech kluczyków to około 5500 zł.

Jeżeli nie mogę go obciąć kosztami, to co mi pozostaje?

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
loco1 napisał:
To zmień stacyjkę.
To są koszta około 5500 zł. Gdyby sprzedający udostępnił mi komplet nie musiałbym ich ponosić gdyż koszt wyrobienia duplikatu gdy posiada się czerwony klucz to 300 zl

To pierwszy pojazd który kupowałem i nie miałem pojęcia ze istnieje coś takiego jak komplet kluczy.

Jeżeli sprzedający sprzedał pojazd niezgodny z deklaracja tj wybrakowany to co mogę zrobić by uzyskać towar za jaki zapłaciłem. .

A czy w umowie zakupu miałeś zapis, że dostaniesz wszystkie oczekiwane przez ciebie kluczyki?

nawet na logike pomyśl, chyba do domu też masz gdzieś zapasowe klucze albo ktoś z rodziny ma, nikt normalny nie operuję tylko jednym kompletem kluczy do czego kolwiek, zawsze trzeba coś mieć na sytuację awaryjną, a po za tym jak udowodnisz ze nie dostałeś 3 kluczy, słowo przeciw słowu. A nawet gdyby koleś się przyznał że nie dał ci to co, nie ma takiego obowiązku, jesli nie jest to zawarte w umowie, o takich rzeczach trzeba myśleć podczas zakupu.

nie wiem co teraz mozesz zrobic, moze poszukaj jakiś używanych zestawów na allegro, bo 5,5k to jest sporo kasy, ba niektóre motory są tańsze

logika jest nie ważna. Polskie prawo nie opiera się na logice:D

Sprzedający mógł by ci sprzedać pojazd bez kluczyków jeśli obu stronom by to pasowało. Sprzedawał z jednym kpl, a ty to zaakceptowałeś podpisem na umowie.

Powrót