Sprzedaż pojazdu, wycofanie ubezpieczenia i odzyskanie składki

• Autor wątku Autor wątku crocodil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crocodil

Użytkownik
Odpowiedzi
254
Witam, mam problem ponieważ w lutym ubezpieczyłem pojazd bo kończyło się obowiązkowe ubezpieczenie OC. Teraz 2 tygodnie temu sprzedałem auto a dla sprzedającego powiedziałem, że poczekam tydzień aż ubezpieczy pojazd bo chcę odzyskać swoją niewykorzystaną składkę (Za OC zapłaciłem 1350zł, więc liczę na zwrot przynajmniej 1000zł) lub on mi dopłaca tysiąc i niech jeździ na moim OC. Wolał ubezpieczyć na siebie więc się zgodziłem, teraz wysłałem papiery do ubezpieczalni i dostałem informację, że nie mogę wycofać polisy jako zbywca pojazdu - może to zrobić tylko nabywca....

Czyli firma ubezpieczeniowa Polins ma rację i zostałem "wydymany" na ponad tysiąc zł? Czy jest jakaś szansa na odzyskanie niewykorzystanej składki bo powiem szczerze, że jestem w szoku teraz :/ Jest to dla mnie duża kwota :rolleyes:

o rezygnacji z polisy OC decyduje nabywca pojazdu
Mają rację

Witam, nowy właściciel pojazdu może dokonać wypowiedzenia umowy na piśmie, i wtedy nastąpi zwrot składki, z tym że, nowemu właścicielowi nie byłoby to na rękę.

Ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych - Dz.U. 2003 Nr 124 poz. 1152.

Art. 31. 1. W razie przejścia lub przeniesienia prawa własności pojazdu mechanicznego, którego posiadacz zawarł umowę ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych, na posiadacza pojazdu, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, przechodzą prawa i obowiązki poprzedniego posiadacza wynikające z tej umowy. Umowa ubezpieczenia OC ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została zawarta, chyba że posiadacz, na którego przeszło lub zostało przeniesione prawo własności, wypowie ją na piśmie. W przypadku wypowiedzenia umowy ubezpieczenia OC, ulega ona rozwiązaniu z dniem jej wypowiedzenia. Przepisów art. 28 nie stosuje się.

Powrót