Sprzedaż popcornu bez DG

• Autor wątku Autor wątku mlody przedsiebiorca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlody przedsiebiorca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.Na początku zaznaczę, że mam 16 lat i zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami nie ma żadnej możliwości, abym założył DG.

Czy jeżeli zakupię sobie maszynę do popcornu, ziarno i wszystkie potrzebne rzeczy i zacznę sprzedawać ten popcorn bez DG ( powiedzmy imprezy masowe + może w kinie + czasami na mieście ) czy i w razie czego jakie konsekwencje z tego tytułu mogę ponieść?

Chciałem robić wszystko legalnie, no ale nie ma takiej możliwości. Z drugiej strony nie rozumiem tego podejścia, powinna być np za zgodą rodziców możliwość prowadzenia DG. To państwiu powinno zależeć przecież na tym, aby rozwijać od młodego przedsiębiorczy instynkt i wg, pomijając już zyski z podatków...

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

edit* przepraszam za złe umiejscowienie tematu, prosiłbym o przeniesienie tematu do działu Prawo gospodarcze

Ostatnia edycja:
Napewno oberwiesz za nieodprowadzanie podatku jednakże myśle że ogólnie policja powinna przymknąć na to oko bo to śmieszna sprawa, sam mam 19 lat i od 19 kwietnia prowadzę DG.

Najbardziej prawdopodobny scenariusz to wpadnie do Ciebie kryminalna aby z Tobą porozmawiać ;)

Ostatnia edycja:
I niczym groźnym ta rozmowa się nie skończy?

Mógłbym podatek jakoś inaczej odprowadzić? Np. w pitach czy coś? Tak, żeby problemów nie było?

I tak zyski przecież wysokie nie są i przy np. skali podatkowej ten podatek to byłaby śmieszna kwota.

A przy DG, zus i wszystkie opłaty trzeba płacić co miesiąc ? ( te ponad 800zł)

witaj.
masz 16 lat a wiec ciąży na Tobie obowiązek nauki <do 18 roku zycia obowiązuje> to po 1.
po 2. panstwu naszemu zalezy na zdolnej wyksztalconej mlodziezy, która bedzie gotowa merytorycznie do prowadzenia DG, a nie ludziom, którzy na hurra chcą coś robić << oczywiscie nie neguje Twojego postepowania, doceniam ze ci sie chce i w ogole cala determinacje>
jesli chodzi o postępowanie w sprawie sprzedazy popcornu bez DG to zacznie się mandatami od straży miejskiej, a ze nie masz 18 to od razu rodzice beda wiedziec ze krecisz interes. w ostatecznosci to oni <rodzice> beda ponosic konsekwencje kary w formie mandatu.
jesli dalej bedziesz dzialac na wlasna reke i bez dg to przy ponownym lapaniu cie na nielegalu sprawa trafi do jakiegos sadu grodzkiego wsprawie o wykroczenie.
nie bedzie mialo znaczenia ze chciales legalnie robic i ze prawo nie daje mozliwości rozwoju gospodarczego dla tak ambitnego i przedsiębiorczego obywatela jak TY:)

p.s. a jesli chodzi o urzad skarbowy - to z praktycznego pkt widzenia nie daje zadnych szans na to zeby cie zlapali, a co najgorsze wymierzyli sami podatek od Twoich zyskow.
na marginesie warto dodac ze w ustawie podatek dochodowy od osob fizycznych jest wzmianka o sytuacji, w ktorej dziecko nieletnie uzyskuje przychody <dochody>, wiesz np. dziecko aktor bierze kase za gre w serialu. w takim przypadku możliwe jest CHYBA rozliczanie sie wspolnie z rodzicami ale to nie wiem do konca. posszukaj tam w ustawie gdzies na początku tam powinno byc.

pzdr

Dla ZUS I US co miesiąc niestety. Ponadto ten popcorn podlega pod gastronomię a tu jeszcze masz problem sanepidu. I jeszcze żeby Cie dobić to Ci powiem że wszędzie musisz mieć zezwolenie, czy to w kinie, czy na imprezie masowej etc. Jest ryzyko że ktoś powie że się zatruł popcornem jak komuś sprzedaż i wtedy dopiero możesz mieć kłopoty. Tak więc daj sobie spokój i skończ liceum najpierw ;) A w 3 klasie już będziesz mógł działać legalnie tak jak ja.

W ogóle ta sprzedaż popcornu to jak dla mnie trochę śmieszny biznes :)

Powrót