Sprzedaż poradnika na allegro.

• Autor wątku Autor wątku Pisi7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pisi7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,

mam 2 krótkie pytania. Napisałem obszerny poradnik do popularnej gry online. Treść dotyczy zarabiania w grze. Chciałbym taki poradnik zacząć sprzedawać.

1) Czy muszę spełnić jakieś dodatkowe warunki w ramach prawa by móc legalnie udzielać licencji do korzystania z niego? Czy potrzebuję wydawcy?

2) Czy jeśli użyłem w nim zdjęć, które przedstawiają kadry z gry, wykonanych metodą "PrintScreen" to naruszam prawa autorskie twórców?

Dziękuję za odpowiedzi.

Znalazłem stosowną informację. Aby korzystać z popularnych serwisów aukcyjnych, potrzebuję wydawnictwo. Fajnie, że poradnik wyceniam na 10zł. Po odliczeniu kosztów musiałbym sprzedać chyba z 50 tysięcy sztuk. Coraz bardziej rośnie we mnie przekonanie, że słowa pewnego polityka w restauracji były jednak słuszne. Jedni handlują czasem i kosztami,a w rzeczywistości sprzedają przedmioty, których właścicielami nie są, a nasze Urzędy i portale aukcyjne rozliczają wszystko jak leci nie interesując się tematem od wielu lat. A drudzy chcąc sprzedać rzeczywistą wiedzę nie mogą tego zrobić na preferencyjnych warunkach. Wszystkiego dobrego.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pisi7 napisał:
... 1) Czy muszę spełnić jakieś dodatkowe warunki ...
2) Czy jeśli użyłem w nim zdjęć, ...
Wszystko zależy od kontekstu, jeśli Twoje działanie mieści się w ramach prawa cytatu nie musisz, jeśli nie, musisz uzyskać odpowiednią zgodę uprawnionego na komercyjne korzystanie. Tu masz krótkie omówienie: Prawo cytatu

Pisi7 napisał:
... Aby korzystać z popularnych serwisów aukcyjnych, potrzebuję wydawnictwo. ...
Aby sprzedawać swój utwór nie musisz mieć wydawnictwa chyba, że na konkretnej platformie wymaga tego jej regulamin. Nikt Ciebie nie zmusza do korzystania z takiej czy też innej platformy.

Ostatnia edycja:
Prawda, nie potrzebuję wydawnictwa jeśli będę to robił poza popularnymi serwisami. Jednak o klientelę w takim wypadku będzie ciężko. Wpadłem potem na pomysł sprzedawania dostepu do strony www. To też jest zabronione regulaminem. Tak czy inaczej, pracę już wykonałem i otworzę własny serwis.

***mod***

Prawo cytatu znam, zdjęcia mają pomóc tylko opisać, zilustrować pewne zagadnienie. Bez użycia tych zdjęć ciężko by było opisać sytuację. Wydaję mi się, że jest to zgodne z prawem.

Dziękuję za odpowiedzi. Wszystkiego dobrego raz jeszcze :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pisi7 napisał:
P... zdjęcia mają pomóc tylko opisać, zilustrować pewne zagadnienie. ...
To jest funkcja ilustracyjna, która nie mieści się w prawie cytatu.

Powrót