Sprzedaz poza Allegro.

• Autor wątku Autor wątku paolom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paolom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam drogie kolezanki i koledzy
Znajomy zwrocil sie dzis do mnie z dziwna sprawą, otóż wystawił on aparat na allegro w pełni sprawny, jednak ostatecznie sprzedał go poza aukcja człowiekowi z którym umowił sie poprzez internet. Doszło do spotkania kupujacy sprawdził stan techniczny aparatu, stwierdził ze jest wporzadku, zapłacił. Po czym nowemu wlascicielowi aparat upadł, ale sprawdził go ponownie i niby na szczescie nic sie nie stało.
Wieczorem kolega dostał maila ze aparat ma jakąś wade i zostaje zastraszany sprawami sądowymi.
Niestety kolega nie podpisal zadnej umowy.
Czego moze obawiac sie moj kolega czy kupujacy ma jakies prawo zeby zaskarzyć sprzedajacego w tej sytuacji?
Doradzcie prosze bo nie bardzo wie czego moze sie spodziewac ...

Umowa była.. ustna, która obowiązuje.
Nie wiemy na czym miała polegać ta wada i jaki wpływ na nią miał upadek, jeśli jest to wada mechniczna powstała w skutek upadku to oczywiscie sprzedający nie jest za nią odpowiedzialny. Aparat był sprawdzany, warto zobaczyć pod jakim kątem, co się zepsuło i czy działalo wcześniej.

Mam juz troche wiecej szczegołow, jest to najprawdopodobniej uszkodzenie mechaniczne jak zapewnia kolega do czasu sprzedazy aparat działał bardzo dobrze, co moze poprzec zdjeciami dosłownie z przed paru dni zrobionych tym wlasnie aparatem. Kupujacy twierdzi ze zdjecia zaciemniaja sie w gornych rogach, co jest wada mechaniczna, ale niechce przyjąc do wiadomosci ze wczesniej tego nie było.
Bardzo nie przyjemna sprawa, jak sadzicie jaki moze byc finał ?

Trudno się bawić we wróżkę, ale tak jak powiedziałem wyżej, jesli ta wada mechaniczna powstała z winy kupującego to wyłącza ona odpowiedzialnośc sprzedawcy, obojętnie czy by był profesjonalnym sprzedawcą czy zwykłą osobą fizyczną

Powrót