Sprzedaż produktów producenta po rozwiązaniu umowy o współpracę

• Autor wątku Autor wątku Janusz_ja234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janusz_ja234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Prowadzę sklep internetowy i jeden z producentów wypowiedział mi współpracę i kazał usunąć jego produkty z oferty.

Problem taki, że ja mam w magazynie sporo jego produktów, których nie pozbędę się bez zamieszczenia ofert w sklepie...

Czy rzeczywiście nie mogę w takim przypadku prowadzić sprzedaży jego wyrobów ? Może muszę tylko usunąć jego zdjęcia, których używam w sklepie ?

Pozdrawiam

Co to za producent i produkty że tak narzucają usunięcie z bazy produktowej??

Co do zdjęć i opisów to mogą zabraniać używania ich

Janusz_ja234 napisał:
Witam,

Prowadzę sklep internetowy i jeden z producentów wypowiedział mi współpracę i kazał usunąć jego produkty z oferty.
Wskazano podstawę roszczenia?

Nie ma tu żadnych podstaw. Skoro produkty sklep kupił od producenta to są jego i może z nimi robić co chce. Także sprzedawać. Są jego własnością. Jak producent oczekuje wycofania ze sklepu to może wykupić.

Co do zdjęć, to ze zwykłej ostrożności zrób własne i na nich sprzedawaj. Tutaj w grę wchodzą prawa autorskie do fotografii. Znaków towarowych (nazwy i logo) niezbędnych do opisu produktów, producenta, właściwości, przeznaczenia możesz też używać bez ograniczeń, zarówno w sklepie jaki reklamach zewnętrznych.

Powrót