Sprzedaż programu komputerowego bez przekazywania praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku adeon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adeon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

Jakiś czas temu stworzyłem pewien program komputerowy, głównie na potrzeby znajomego przedsiębiorcy - po znajomości, więc bez żadnych umów (choć to w sumie nie ma znaczenia). Po pewnym czasie okazało się, że mój znajomy czasami znajduje innych przedsiębiorców, którzy programem są także zainteresowani. Chcielibyśmy więc ten program sprzedawać, przy czym najlepiej by było gdyby mój znajomy, był w stanie wystawiać za niego faktury VAT. Ja z kolei (jako osoba fizyczna) chciałbym, aby autorskie prawa majątkowe zostały przy mnie. W praktyce wyglądałoby to tak, że w chwili pojawienia się klienta, mój znajomy zgłasza się do mnie, ja generuję klucz licencyjny i przygotowuję nośnik z programem, po czym przekazuję go znajomemu. Znajomy po naliczeniu jakiejś tam prowizji, sprzedaje program i wystawia FV.

Czy w powyższej sytuacji mogę każdorazowo, gdy znajdzie się klient na program, podpisywać ze znajomym umowę o dzieło bez przekazywania autorskich praw majątkowych? Zaznaczę, że liczba sprzedawanych kopii programu jest naprawdę znikoma - oscyluje w granicach 0-2 kopii w ciągu roku.
Wiem, że w ramach umowy o dzieło można udzielić _przenaszalnej_ licencji, ale czy to miałoby tutaj zastosowanie? A jeśli nie umowa o dzieło to może inna forma współpracy?

Pozdrawiam,
A

Udzielasz mu licencji na dystrybucję na warunkach w niej określonych. Należy jednak zauważyć, że w odniesieniu do Ciebie ma to znamiona prowadzenia działalności gospodarczej, która podlega obowiązkowi rejestracji.

LeszsekS napisał:
Udzielasz mu licencji na dystrybucję na warunkach w niej określonych. Należy jednak zauważyć, że w odniesieniu do Ciebie ma to znamiona prowadzenia działalności gospodarczej, która podlega obowiązkowi rejestracji.

Czy możesz podać więcej szczegółów? Np. czy powinna to byc umowa o dzieło z wyszczególnionymi polami eksploatacji i także ze wzmianką o udzieleniu licencji na dystrybucję?
Nie wiem czy jakikolwiek urząd skarbowy może doczepić się znamion prowadzenia działaności gospodarczej, biorąc pod uwagę taki "ogromny" "
wolumen sprzedaży. Ale to już inna sprawa. Bardziej mnie interesuje rodzaj umowy, który powiniennem zawrzeć ze znajomym przedsiębiorcą

adeon napisał:
... czy powinna to byc umowa o dzieło z wyszczególnionymi polami eksploatacji i także ze wzmianką o udzieleniu licencji na dystrybucję?...
Nie umowa o dzieło lecz umowa licencyjna na korzystanie z programu. Warunki Ty ustalasz w umowie.

LeszsekS napisał:
Nie umowa o dzieło lecz umowa licencyjna na korzystanie z programu. Warunki Ty ustalasz w umowie.

Jeśli umowa nie będzie umową o dzieło, a ja jestem osobą fizyczną, na jakiej podstawie mają zostać obliczone składki, które zarówno ja jak i znajomy ma odprowadzić do US? Przy umowach typu umowa zlecenie lub o dzieło (z przeniesiem praw lub bez) jest to dość jasno określone.

adeon napisał:
... na jakiej podstawie mają zostać obliczone składki, ...
Jakie składki ?

Płatnikiem podatku dochodowego będzie przedsiębiorca, a wyliczy go na podstawie określonego w umowie wynagrodzenia. Z jej tytułu będzie Ci przysługiwać kup 50%.

LeszsekS napisał:
Jakie składki ?

Płatnikiem podatku dochodowego będzie przedsiębiorca, a wyliczy go na podstawie określonego w umowie wynagrodzenia. Z jej tytułu będzie Ci przysługiwać kup 50%.

Chyba się pogubiłem.
Aby koszt uzyskania przychodu 50% miał zastosowanie, muszę przenieść autorskie prawa majątkowe (w ramach umowy o dzieło), czego nie chcę i o czym wspomniałem już w moim pierwszym poście.
Z drugiej strony piszesz, że to nie ma być umowa o dzieło. Tak więc nie do końca rozumiem, z jakiego tytułu mam mi przysługiwać kup 50%....

adeon napisał:
... Aby koszt uzyskania przychodu 50% miał zastosowanie, muszę przenieść autorskie prawa majątkowe ...
Kto Ci takich bzdur nawkładał do głowy :!:

Stawka kup 50% przysługuje zarówno z tytułu rozporządzania prawami autorskimi jak i korzystania z praw autorskich. Udzielanie licencji jest korzystaniem. Udzielanie licencji czyli zezwolenia na korzystanie z utworu, tutaj programu komputerowego, nie wymaga umowy o dzieło.

Powrót