Sprzedaż programu komputerowego z działalnością gospodarczą

• Autor wątku Autor wątku mick4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mick4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jestem nowy na forum, więc witam wszystkich serdecznie. Chciałbym się upewnić co do kwestii sprzedaży programu komputerowego, którego ja jestem autorem. Otóż prowadzę działalność gospodarczą a program ten będzie sprzedawany głównie do szkół. Pytanie mam takie: czy trzeba w związku z tym załatwiać jakieś formalności związane z programem, np. jakieś potwierdzenia, że ja jestem autorem, czy może trzeba zgłosić gdzieś taki program? Pierwszy raz będę sprzedawał swój własny program więc nie orientuję się w tej kwestii, z góry dziękuję za pomoc.

Witaj,

jest to produkt Twojej firmy, nie zgłaszasz go nigdzie. Dodatkowo, program jest chroniony prawami autorskimi automatycznie od momentu powstania (dokładnie: ustanowienia) przez ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

Zastanów się tylko nad profilem dystrybucji programu - w Twoim przypadku będzie to nie sprzedaż programu, a licencjonowanie programu, a więc podstawową sprawą do zrobienia to opracowanie dobrej licencji na warunkach której będziesz udostępniał swój program.

Witam

Że się tak dokleję do tematu, jak można zgodnie z prawem móc sprzedać własne dzieło (program komputerowy) ale jak niema się własnej działalności gospodarczej?

Powrót