Sprzedaż programu napisanego przez osobę z poza firmy

• Autor wątku Autor wątku xbary
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xbary

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mam taki pewien problem z natury prawa podatkowego i autorskiego, a mianowicie:
- Została podpisana umowa zlecenie na napisanie konkretnego programu z osobą która nie prowadzi działalności gospodarczej, tu już się pojawia pytanie czy można z taką osobą spisywać umowę na wykonanie jakiejś usługi(np napisanie programu)?
- Następnie forma zapłaty za wykonanie tego programu była by taka że: Ja jako firma sprzedaje klucz aktywacyjny (tzw abonament na określony czas działania programu) do tego programu i zgodnie z umową z osobą z poza firmy płacę odpowiedni jej procent ze sprzedaży tego klucza. Jak ma się do tego prawo podatkowe?
- oczywiście ja jako firma chcę normalnie wystawiać faktury czy paragony za sprzedane klucze i czy to jest zgodne z prawem podatkowym?

Piotr

Witaj,
xbary napisał:
- Została podpisana umowa zlecenie na napisanie konkretnego programu z osobą która nie prowadzi działalności gospodarczej, tu już się pojawia pytanie czy można z taką osobą spisywać umowę na wykonanie jakiejś usługi(np napisanie programu)?
Jak najbardziej można, to dość typowa sytuacja. Z tym zastrzeżeniem, że w przypadku zamówienia programu komputerowego powinna to być umowa o dzieło - właściwie reguluje relacje pomiędzy zamawiającym a wykonawcą. Dodatkowo, przy umowie o dzieło i przeniesieniu na zamawiającego majątkowych praw autorskich wykonawcy przysługuje 50% odpis kosztów uzyskania przychodu. Porównaj: http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/73780-kodeks-cywilny-umowy-o-dzielo.html vs. http://forumprawne.org/umowy-zlecenia-o-dzielo/73778-kodeks-cywilny-zlecenia.html A kwestia należności za wykonane dzieło regulujecie sobie w umowie, tak jak wynikło z negocjacji, może być i prowizyjne. Potem umowa będzie podstawą do wypłaty kolejnych transzy wynagrodzenia.
- oczywiście ja jako firma chcę normalnie wystawiać faktury czy paragony za sprzedane klucze i czy to jest zgodne z prawem podatkowym?
tak, będziesz sprzedawał licencje na wykorzystanie programu.

W takim razie jeszcze jedna kwestia jest trochę dla mnie nie jasna bo:

Załóżmy że program został wcześniej napisany i jest działający w 100% i teraz z tą osobą podpisuję umowę o dzieło np dziś i logicznie rzecz biorąc osobowa ta nie jest w stanie mi napisać tego programu dziś. Czy w takim przypadku aby zostały zachowane pozory realności przedsięwzięcia to będę musiał sporządzić umowę która byłaby powiedzmy spisana z datą o pół roku w wstecz?

No, to jeśli nie umowa o dzieło, to:

#1. podpisanie umowy z autorem programu o przeniesienie majątkowych praw autorskich do programu na wszystkich polach eksploatacji, nieograniczonych terytorialnie i czasowo. Staniesz się w tym momencie faktycznym właścicielem tego programu i będziesz mógł sprzedawać do niego licencje lub przenieść na inną osobę uzyskane prawa (dobrze mieć w umowie zapisaną tą możliwość, aby w razie czego nie było dyskusji).

#2. uzyskanie licencji wyłącznej od autora programu na wykorzystanie jego programu na wszystkich polach eksploatacji, nieograniczonych terytorialnie i czasowo, z możliwością sub-licencjonowania.

I dodatkowe uwagi, niezależnie od formy współpracy:

#1. Przeniesienie lub licencja wyłączna obowiązkowo w formie pisemnej lub elektronicznej opatrzonej kwalifikowanymi podpisami elektronicznymi.

#2. wziąć pisemne oświadczenie od autora programu:
- o tym, że jest autorem programu i posiada wszelkie majątkowe prawa autorskie do niego
- o tym, że program nie jest obciążony żadnymi roszczeniami osób trzecich (jak, np. wykorzystane nielicencjonowane fragmenty kodu, użycie nielicencjonowanych narzędzi, licencje wyłączne, etc), zaś jeżeli takie roszczenia ujawnią się w przyszłości odpowiedzialność za nie przejmie na siebie autor programu.

Powrót