Sprzedaż programu

• Autor wątku Autor wątku Uzi103
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Uzi103

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Napisałem program, który chciałbym teraz sprzedawać.
Jak mam zrobić, żeby sprzedawać program, żeby np użytkownikiem programu był Jan Kowalski. Chodzi mi o sprzedaż bez umowy - żeby nie podpisywać z owym Janem Kowalskim żadnych umów, a żeby sprzedać program do jego użytku.

Da sie to jakoś zrobić? Jeśli tak to jak? Jeśli nie, to proszę wyjaśnić co muszę zrobić po sprzedaży programu Janowi Kowalskiemu aby wszystko było ok. Najlepiej, żeby nie trzeba było latać po urzędach, lub latać po nich jak najmniej.

Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Jakaś umowa lub faktura/rachunek musi być.
Inaczej jak kupujący udowodni, że kupił?
A Ty jako sprzedający jak udowodnisz, że i za ile sprzedałeś, aby się rozliczyć z US (zapłacić podatek)?

Czyli:
1. Po zakupieniu przez klienta programu wysyłam do klienta: program, licencje w instalatorze programu (instalując program, aby można było kontynuować instalację trzeba zaakceptować warunki licencji), dane osobowe (coś jeszcze?)
2. Dostaję od klienta wypełniony PIT-11 (czy muszę na nim coś wpisywać, czy klient sam wszystko wypełni?)
3. Idę do urzędu skarbowego z PIT-37.

Teraz jeszcze jedno pytanie: jeśli klient nie odeśle mi PIT-11 mimo, że będę do niego wysyłał prośby o odesłanie to wtedy co? nie zamieszczam adnotacji na PIT-37 o transakcji z tym klientem?

Pozdrawiam

PIT-11 to tylko przy umowie o dzieło zawartej między Tobą (osobą prywatną) a firmą.

Jeśli chcesz sprzedawać program to powinieneś mieć DG i wystawiać faktury/rachunki.
Jeśli to miałaby być jednorazówka to od biedy umowa kupna-sprzedaży.

Czyli musiałbym wysłać do klienta również umowę o dzieło, a klient odsyłał by mi razem z PIT-11 ? program będę sprzedawał tylko firmą bo takie jest jego przeznaczenie.
Jeśli sprzedam program za np 300 zł to ile wtedy będę musiał zapłacić z tego podatku? 22%? Czy jeśli przekroczę kwotę wolną od podatku (ok 2000 zł) to wtedy podatek nie zostanie mi zwrócony, a jeśli nie przekroczę to zwrócą mi całość podatku?

Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Powrót