sprzedaż projektu elektonicznego

• Autor wątku Autor wątku kamil9480
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil9480

Użytkownik
Odpowiedzi
66
Witam, opracowałem pewien projekt układu naprawiającego fabryczną usterkę elektroniczną w pewnej marce samochodów i w związku z tym interesuje mnie kwestia dopuszczalności sprzedaży takiego układu.

Do kompletnego układu potrzebuje kilka mniejszych układów oraz elementów ze znanego sklepu AVT oraz lokalnego sklepu elektronicznego. Czy jeśli zaopatrzę się w tych sklepach w niezbędne podzespoły potrzebne mi do zbudowania układu to czy mogę po jego zbudowaniu sprzedawać ten układ w serwisie Allegro.pl jako prywatny użytkownik? czy wymagane jest w tym celu prowadzenie działalności gospodarczej?
Zamierzam sprzedawać ten układ jako mój autorski projekt zbudowany na bazie ogólnodostępnych elementów elektronicznych. Czy muszę podawać informację o tym jakie elementy kupiłem u jakiego dostawcy lub umieszczać kompletne schematy tego projektu? Czy mogę po prostu zamknąć układ w hermetycznej obudowie z wyprowadzeniem przewodów umożliwiających samodzielny montaż po czym zaplombować go pod rygorem utraty gwarancji?
Jak to wygląda pod względem obowiązującego prawa?

kamil9480 napisał:
... Czy jeśli zaopatrzę się w tych sklepach w niezbędne podzespoły potrzebne mi do zbudowania układu to czy mogę po jego zbudowaniu sprzedawać ten układ w serwisie Allegro.pl jako prywatny użytkownik? ...
Możesz.
kamil9480 napisał:
... czy wymagane jest w tym celu prowadzenie działalności gospodarczej? ...
Jeśli zamierzasz to robić w sposób ciągły i zorganizowany, a na to wygląda, to masz taki obowiązek.
kamil9480 napisał:
... Czy muszę podawać informację o tym jakie elementy kupiłem u jakiego dostawcy lub umieszczać kompletne schematy tego projektu? Czy mogę po prostu zamknąć układ w hermetycznej obudowie z wyprowadzeniem przewodów umożliwiających samodzielny montaż po czym zaplombować go pod rygorem utraty gwarancji? ...
Nie musisz nic podawać, możesz zaplombować.

PS.
Poczytaj o deklaracji zgodności - CE.

Powrót