C
Cerber666
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam, od kilku miesięcy sprzedaję walutę z gry, a pieniądze docierają do mnie od razu na konto bankowe. Przez ostatnie miesiące w historii mojego konta znajduje się kilkaset mniejszych/większych transakcji związanych z handlem w grze (kupno i sprzedaż od wielu ludzi), choć rzadko kiedy w tytule przelewu jest opisane, za co dostałem pieniądze. Mam 19 lat, nie pracuję i praktycznie tylko dzięki temu zarabiam, średnio 2000zł/msc, zdarza się mniej, lecz z czasem zacznę zarabiać coraz więcej.
Czy muszę robić coś z tą sytuacją? Czy muszę odprowadzać pewien % podatku, a jeśli tak to jaki i jak to zrobić? Czy muszę w jakiś sposób rejestrować swoją działalność czy nie jest to konieczne? Czy w razie czego mogą mi z tego powodu odebrać alimenty, które płaci na mnie ojciec gdyby się wydało jak zarabiam?
Podobno w tym wieku nie muszę jeszcze wypełniać PIT-u, wszędzie piszą coś innego, chciałbym dowiedzieć się konkretów i w razie najgorszego nie mieć problemu z US i stracić tego, co zarobiłem przez ostatnie miesiące.
Czy muszę robić coś z tą sytuacją? Czy muszę odprowadzać pewien % podatku, a jeśli tak to jaki i jak to zrobić? Czy muszę w jakiś sposób rejestrować swoją działalność czy nie jest to konieczne? Czy w razie czego mogą mi z tego powodu odebrać alimenty, które płaci na mnie ojciec gdyby się wydało jak zarabiam?
Podobno w tym wieku nie muszę jeszcze wypełniać PIT-u, wszędzie piszą coś innego, chciałbym dowiedzieć się konkretów i w razie najgorszego nie mieć problemu z US i stracić tego, co zarobiłem przez ostatnie miesiące.