Sprzedaż przedmiotów z gry, a podatek

• Autor wątku Autor wątku Cerber666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cerber666

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, od kilku miesięcy sprzedaję walutę z gry, a pieniądze docierają do mnie od razu na konto bankowe. Przez ostatnie miesiące w historii mojego konta znajduje się kilkaset mniejszych/większych transakcji związanych z handlem w grze (kupno i sprzedaż od wielu ludzi), choć rzadko kiedy w tytule przelewu jest opisane, za co dostałem pieniądze. Mam 19 lat, nie pracuję i praktycznie tylko dzięki temu zarabiam, średnio 2000zł/msc, zdarza się mniej, lecz z czasem zacznę zarabiać coraz więcej.
Czy muszę robić coś z tą sytuacją? Czy muszę odprowadzać pewien % podatku, a jeśli tak to jaki i jak to zrobić? Czy muszę w jakiś sposób rejestrować swoją działalność czy nie jest to konieczne? Czy w razie czego mogą mi z tego powodu odebrać alimenty, które płaci na mnie ojciec gdyby się wydało jak zarabiam?
Podobno w tym wieku nie muszę jeszcze wypełniać PIT-u, wszędzie piszą coś innego, chciałbym dowiedzieć się konkretów i w razie najgorszego nie mieć problemu z US i stracić tego, co zarobiłem przez ostatnie miesiące.

Też mi pomoc, "dorośnij". Jakby wiek miał tutaj jakiekolwiek znaczenie..
Szukam najbardziej korzystnej opcji dla siebie by w miarę możliwości nie stracić alimentów oraz by móc się rozwijać i zadbać o siebie.
Potrzebuję konkretów, tyle to ja też wiem, że muszę płacić, tylko nie wiem na jakiej podstawie mam się rozliczać i czy powinienem zakładać DG. Z drugiej strony jak patrzyłem ile wyniosłyby mnie wszelakie opłaty za działalność gospodarczą to w najlepszym przypadku zarabiałbym ledwo kilkaset złotych miesięcznie nie mając życia prywatnego albo musiałbym mocno kombinować i się ograniczać z handlem. Jako, że posiadając DG najprawdopodobniej musiałbym płacić ryczałt 3% lub 8.5% od przychodu, nie dochodu. W moim przypadku to pogrzebanie biznesu na amen.
Zakładając przychód 10k zł miesięcznie dochód wynosi średnio 1500zł, z czego ryczałt 8.5% zabiera połowę dochodu, nie wspominam nawet o ZUS czy innych opłatach.

Przemyślałem sprawę i choćbym miał zapłacić z odsetkami za poprzednie miesiące, to chyba najkorzystniej wyszedłby mi podatek liniowy 19%. Czy w przypadku, gdzie miesięcznie na moim koncie operuję dziesiątkami mniejszych/większych transakcji (nieprzekraczających 1000zł) mogę rozliczać się z podatku liniowego 19% nie zakładając DG? Chciałbym uniknąć rozliczania się z przychodu, bo to wszystko zniszczy.

Powrót