Sprzedaż przez Gadu-Gadu

• Autor wątku Autor wątku seewoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seewoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jestem marketerem i odkryłem dużą sukcesywność w sprzedaży bezpośredniej za pomocą znanego komunikatora.

Przepis prawny:
Art. 10. 1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.

Czy jeśli wyszukuje numer w publiczym katalogu gg i rozpoczynam rozmowę zwrotem "Czy jest Pan zaintresowany rozmową ze mną?", a następnie przechodzę do meritum i przedstawiam swój produkt, to czy podchodzę pod spam?

Rozmowa zawsze jest indywidualna i dopasowana do płci, miejsca zamieszkania oraz wieku rozmówcy. Nie jest to seryjne rozsyłanie reklamy.

Czy takie praktyki są legalne, czy zabronione w świetle Polskiego prawa? Tradycyjna akwizycja jest legalna, to jest akwizycja drogą elektroniczną korzystając z publicznego spisu.

Wiem z kolei, że telemarketing do osób które nigdy nie wyrażały zgody na niego jest zabroniony. Trzeba zakupić listę numerów które wyrażały zgodę. Ale jak to jest w przypadku gadu-gadu?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Jest niezgodne to jest czysty szpan
pan szpanuje po prostu

wydaje mi się, że będzie to traktowane tak samo jak telemarketing

na Pana nieszczęście to nie USA :D

Powrót