sprzedaz przez internet - brak paragonu

• Autor wątku Autor wątku Mariusz_G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariusz_G

Witam.

Kupilem w jednym ze sklepow wysylkowych urzadzenie ale nie dostalem rachunku. Poprosilem aby doslac mi rachunek poczta poniewaz w karcie gwarancyjnej jest napisane ze reklamacja uwzgledniana tylko i wylacznie z zalaczonym dowodem kupna i data zakupu.
Dostalem odpowiedz:

[cytat:1ivlltxw] Nie mozna wydrukowac drugiego paragonu, jest to niezgodne
z prawem obowiazujacym w polsce.[/cytat:1ivlltxw]

:o

Nie znam sie na prawie obowiazujacym w Polsce ale jakos nie moge w to uwierzyc!
Pozatym i tak nie prosze o drugi paragon tylko o pierwszy:) bo go poprostu nie dostalem.

PS. czy moge teraz rzadac prywatnej faktury VAT?

Nie do końca niezgodne z prawem ale technicznie niemożliwe, transakcja została już zafiskalizowana i wydrukowany paragon fiskalny i jego kopia. Ponowne wydrukowanie tego samego paragonu jest niewykonalne.
Do faktury dla osoby fizycznej dołączany jest paragon fiskalny.

Zostaje domaganie się doręczenia paragonu, który sprzedawca ma obowiązek wystawić (o ile spoczywa na nim taki obowiązek).

Poproś chociaż o dowód KP, w przypadku serwisu telefonów GSM wystarcza właśnie KP i karta gwarancyjna.

A co to jest KP?

Pozatym wydaje mi sie jesli mieli by troche dobrej woli to poprostu mogli by wypisac taki druczek odrecznie. wystarczy wpisac nazwe produktu, date , nazwe sklepu i po klopocie. Ja mam swoj dowod zakupu i nikt zadnego prawa nie lamie...
Ale po co wystawiac rachunek- zawsze mozna przy reklamacji powiedziec ze bez paragonu reklamacji nie uwzglednia sie....

KP - Kasa Przyjmie, czyli właśnie takie odręczne potwierdzenie przyjęcia płatności za dany przedmiot,

Powrót