sprzedaż przez internet, nie dostarczenie paczki przez Pocztę

• Autor wątku Autor wątku anaa89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anaa89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Korzystając z usług portalu szafa.pl sprzedałam sweter będący w moim posiadaniu innej użytkowniczce. Aukcja kup teraz, zawierała cenę swetra(59 zł), koszt wysyłki(7 zł) i opis swetra. Natomiast nie określiłam sposobu wpłaty (pozostawiając to w wyborze kupującego) i tak samo sposobu wysyłki (czyli nie określiłam w jakiej formie). Użytkowniczka kupując ode mnie sweter automatycznie zawierając w ten sposób umowę na odległość zgodziła się na zagadnienia zawarte w aukcji (czyli to co wcześniej opisałam). Wpłaty dokonała przelewem przez Pocztę Polska po 3 miesiącach, od zawarcia umowy, gdyż użytkowniczka mnie o to poprosiła a ja się na to zgodziłam. Użytkowniczka nie postawiła mi warunku, w jakiej formie ma wysłać sweter. Więc należało to do mojej decyzji. Sweter wysłałam następnego dnia przez Pocztę Polska zwykłym priorytetem czyli niepoleconym. Od dnia wysyłki minęły 3 tygodnie i użytkowniczka twierdzi, że sweter nie przyszedł. Była sprawdzić na poczcie czy paczka przyszła, ale niestety jeszcze nie. Żąda ode mnie zwrotu pieniędzy w ciągu 5 dni, jeśli nie zgłosi sprawę na policję i chce się skontaktować z Rzecznikiem Praw Konsumentów. Sugeruje mi, iż sądziła, że skoro koszt wysyłki wynosi 7 zł to ja to wyślę poleconym priorytetem, ale to było jej przekonanie o którym mi nie powiedziała, nie zażądała w jakiej formie mam wysłać tą paczkę. Co powinnam zrobić w tej sytuacji, czy muszę zwrócić pieniądze, mimo iż paczka została wysłana ale nie mam jak tego udowodnić gdyż wysłano zwykłym priorytetem.

To niestety ma Pani problem, bo gdyby taką formę przesyłki wybrała kupująca, to byłoby jej ryzyko, natomiast Pani nie powinna wysyłać jej przesyłką nierejestrowaną, bo nie udowodni faktu dokonania wysyłki. Uważam, że powinna jej Pani zwrócić pieniądze.

Nie ma numeru nadania więc pewnie po nazwisku odbiorcy. Ale ja również nie mam pewności czy użytkowniczka mnie nie oszukuje, iż paczki nie otrzymała. Nie wiem co mam zrobić w tej sytuacji.

Powrót