Sprzedaż routera używanego przez 2 lata i 3 miesiące

• Autor wątku Autor wątku askirkov
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

askirkov

Stały bywalec
Odpowiedzi
18 568
Chcę sprzedać używany przez 2 lata i 3 miesiące router jako osoba fizyczna. Router przy zakupie był objęty 2-letnią gwarancją. Do dzisiaj działa bez zarzutu. Czy bez względu na wszystko będzie mnie obowiązywać odpowiedzialność z tytułu rękojmi przez co najmniej rok?

Ostatnia edycja:
Na podstawie art. 558 § 1 kc czy jeszcze jakiegoś przepisu? Niektóre fragmenty kodeksu cywilnego to dla mnie jak na razie straszny bełkot, gubię się w tym.

tak

spróbuj przeczytać ustawę o emeryturach i rentach z FUS :)

powiem od strony operatora- gwarancja z kwitem zakupu 2 lata -potem w kazdej chwili po gwarancji moze ulec uszkodzeniu - i tyle -jak sprzedasz to kupujacy jest tego świadom -daj mu kwitek kiedy był zakupiony i tyle kupuje na własną odpowiedzialność

ps pozatym żadko bywa ze sie uszkodzi chyba ze po burzy ale z biegiem czasu zasilacze siadają normalna rzecz

piotr.techno napisał:
ps pozatym żadko bywa ze sie uszkodzi chyba ze po burzy ale z biegiem czasu zasilacze siadają normalna rzecz

Wystarczy, że nowemu kupującemu zachce się wymienić firmware na nowy i proces aktualizacji się nie powiedzie...

Dlatego sam wgrałem najnowszy firmware. Zaoferowałem ograniczenie rękojmi do 1 miesiąca od dnia wydania urządzenia.

Większość sprawnych podzespołów oddaję potrzebującym. Niesprawne utylizuję w punkcie.
Nic nie sprzedaję.
"Za grosze" nie chce mi się szarpać z potencjalnym kupującym.

askirkov napisał:
Zaoferowałem ograniczenie rękojmi do 1 miesiąca od dnia wydania urządzenia.

Nie chcę robić z f. prawnego -> komputerowego ale zorientuj się czy Twój model umozliwia wgranie alternatywnego firmware.
Kumpel sprzedał 5 sztuk (używki) i wszystkie do niego wróciły właśnie z tego powodu. Teraz się szarpie z kupującym.

Ostatnia edycja:
arturoooo napisał:
zorientuj się czy Twój model umozliwia wgranie alternatywnego firmware
Alternatywnego czyli jakiego? Nie bardzo rozumiem, o co chodzi.

Wgrałem firmware dostarczony przez producenta, po aktualizacji router działał, poinformowałem o tym w ogłoszeniu, więc czym miałbym się przejmować?

To oprogramowanie nie jest kompatybilne z moim routerem. Zresztą, prędzej ktoś miałby do mnie pretensje gdybym wgrał coś niestandardowego. Ja zrobiłem aktualizację wgrywając nowy firmware ze strony producenta.

Powrót