Sprzedaż samochodu a zajęcie komornicze

• Autor wątku Autor wątku MalwinaN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MalwinaN

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,

Jakieś dwa lata temu kupiłam samochód (obecna wartość ok 1500zł), jestem współwłaścicielem a mój chłopak właścicielem - z racji zniżek w OC.
Dziś mój chłopak otrzymał wezwanie od komornika, ma się stawić z dokumentami i wskazać miejsce garażowania auta. Na zasadzie przepisu art. 801 i 761 kpc.
Samochód jest w trakcie sprzedaży, otóż właśnie mamy sporządzić umowę sprzedaży ponieważ jest kupiec. Pytanie czy w takiej sytuacji mogę sprzedać samochód?? Data na umowie sprzedaży będzie 20 listopada, wcześniejsza niż zostało wysłane pismo komornika, ponieważ wtedy wpłynęła zaliczka od kupującego i zależy mu aby właśnie taka data była.

A jeżeli nie mogę sprzedać samochodu to czy komornik może go zająć mimo tego iż jestem współwłaścicielem ??

Z góry dziękuję za odpowiedź, jest to dla mnie bardzo ważne.

Ostatnia edycja:
Tak komornik może zająć udział dłużnika w pojeździe. Nie sprzedawałbym na miejscu dłużnika samochodu gdyż może się to skończyć zawiadomieniem na prokuraturę o popełnieniu przestępstwa z art. 300 kpc.
Skoro komornik wzywa do określonych działań to należy to bezwzględnie wykonać. Niezastosowanie się może spowodować jedynie problemy.

ok, rozumiem, że nie możemy sprzedać samochodu, więc zapewne zastosujemy się do pisma.

Mam jeszcze jedno pytanie, jak wygląda wycena pojazdu przez komornika ?? I to, ze jestem współwłaścicielem wpływa jakoś na wycenę ?? Zostanę spłacona ze swojej części ??

Odświeżam temat, ponieważ pewnie się zakopał gdzieś daleko. Proszę o odpowiedź na powyższe pytanie ;)

MalwinaN napisał:
Mam jeszcze jedno pytanie, jak wygląda wycena pojazdu przez komornika ?? I to, ze jestem współwłaścicielem wpływa jakoś na wycenę ?? Zostanę spłacona ze swojej części ??

MalwinaN napisał:
jak wygląda wycena pojazdu przez komornika ??
pojazd oszczacuje rzeczoznawca
Zostanę spłacona ze swojej części ??
Nie. Sprzedaży (w co wątpię) ulegnie udział...i nowy współwłaściciel będzie musiał uregulować w jakiś sposób z Panią korzystanie z auta.
Tak wiem..dziwaczne...ale jak napisałem wątpię żeby ktoś kupił udział.

Czyli wszystko jasne. Dziękuję za odpowiedź.

Bartata napisał:
pojazd oszczacuje rzeczoznawca
W drodze "samobiczowania" muszę uzupełnić tą wypowiedź w ten sposób :)
Pojazd NAJPRAWDOPODOBNIEJ oszacuje rzeczoznawca.
Wynika to z tego że nie jest to obowiązkowe i może to zrobić sam komornik...ale jest nader częste.

Powrót