Sprzedaż samochodu bez wiedzy exmałżonka

• Autor wątku Autor wątku testz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

testz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
Jestem dwa lata po rozwodzie. Moja exmałżonka ukryła samochód, który nabyliśmy w trakcie trwania małżenstwa. Od 2 lat musze płacić ubezpieczenie za coś czego nie widzę, nie używam. Nie mamy podziału majątku.
Moje pytanie: Czy mogę sprzedać samochód a nowy właściciel (jeśli mu nie wyda samochodu) może złożyć zawiadomienie na policji i to oni zmuszą exmałżonkę do wydania go?
Niestety nie chce dogadać się i sprzedać samochodu i podzielić kasy..

Na razie to ja bym tego samochodu po prostu używał. Wezwij do wydania na daną chwilę, pisemnie. A co do tego:
Nie mamy podziału majątku.
To chyba najwyższy czas przeprowadzić?

nie mogę i policja nie może zmusić jej do wydania mi samochodu, powiedziała że nie powie gdzie jest samochód.

Jak nie może jej zmusić? Zgłaszałeś policji przestępstwo przywłaszczenia? Na piśmie? Masz potwierdzenie odbioru, że otrzymali zgłoszenie? Co odpowiedzieli (pisemnie)?

Art. 284. § 1. Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Tak, tutaj akurat podkreślone, bo współwłasność jest prawem majątkowym. Dostali zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa, ściganego z urzędu, wskazałeś sprawcę, ona się nie ukrywa, a oni nie potrafią jej złapać? Nie rozumiem.

Nie ustalili sprawcy? Czy co odpisali?

Ostatnia edycja:
to nie jest przywłaszczenie ponieważ oboje jesteśmy właścicielami.. policja nic nie może zrobić, próbowałem zgłosić i zawsze ta sama odpowiedz, podziału majatku poki co nie zrobilem ze wzgledów finansowych

Nie przyjęli w ogóle zawiadomienia, powiedzieli, że ma takie samo prawo do samochodu i tyle.

To jest przywłaszczenie. Moj ex tez zabral nasz wspolny samochód. I skonczylo sie w sądzie po 3 zażaleniach na umorzenie postepowania ale nie dałam sie zbyć na komisariacie bez przyjecia zgłoszenia i zeznań. A bylismy malżeństwem.

to nie jest przywłaszczenie ponieważ oboje jesteśmy właścicielami
Taaa... Wyrok SO Wrocław Sygn. akt. IV Ka 4/13 , wyrok SA Warszawa Sygn. akt II AKa 414/12, dalej wymieniać? Bo są setki. Ale przywołałem już apelacyjne, żeby nie było, że to nie najwyższa instancja. Współwłaściciel może dopuścić się przestępstwa przywłaszczenia, stypizowanego w art. 284 par 1 kk. Kto Ci takich bzdur naopowiadał, że nie może?

policja nic nie może zrobić, próbowałem zgłosić i zawsze ta sama odpowiedz
Wklej na tu pismo z odpowiedzią, wraz z własnym pismem oraz potwierdzeniem jego odbioru przez policję, zamaż dane. A jak ustnie zgłaszałeś, to nawciskali Ci kitu, bo im się pracować nie chce.

Nie przyjęli w ogóle zawiadomienia, powiedzieli, że ma takie samo prawo do samochodu i tyle.
Powiedzieć to ja Ci mogę, że jutro zostanę premierem. Co odpisał komendant na formalne złożenie zawiadomienia na piśmie?

To jest przywłaszczenie. Moj ex tez zabral nasz wspolny samochód. I skonczylo sie w sądzie po 3 zażaleniach na umorzenie postepowania ale nie dałam sie zbyć na komisariacie bez przyjecia zgłoszenia i zeznań. A bylismy malżeństwem.
Właśnie. A na dodatek pani wyżej musiała żądać ścigania na wniosek, bo byli małżeństwem. Ty możesz żądać z urzędu, bo nie jesteś małżonkiem, jesteś w lepszej sytuacji.

I dlaczego do jasnej płacisz jakieś ubezpieczenie? Ubezpieczenie płaci posiadacz, a nie właściciel.

ok zgłoszę w takim razie!
ale pytanie jeśli sprzedam samochód innej osobie to nowy własciciel ma prawo żądać wydania samochodu. Mogę go przecież sprzedać jeśli ktoś go nie widział?

Nie możesz sprzedać samochodu ale swój w nim udział.

Tzn. przeciez nie masz calego samochodu tylko teoretycznie 50%. i to mozesz sprzedać ..udział w aucie. nic więcej.

mogę sprzedać samochód i nowy własciciel może żądać wydania go od byłej małżonki z tego co się dowiadywałem, ja natomiast ma obowiązek zwrócić połowę kasy która za niego otrzymałem.

Nie masz na tym etapie prawa sprzedać pojazdu

Jeżeli samochód został zakupiony w czasie trwania małżeństwa, ze środków niestanowiących majątku osobistego męża, nie ma prawnego znaczenia, że na dokumentach jego zakupu widnieje jedynie podpis męża. Samochód ten stanowi majątek wspólny małżonków. W tych okolicznościach powyższą sytuację regulować będą przepisy art. 36 – 39 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego (kro).

Zgodnie z art. 36 § 1 i 2 kro oboje małżonkowie są obowiązani współdziałać w zarządzie majątkiem wspólnym, w szczególności udzielać sobie wzajemnie informacji o stanie majątku wspólnego, o wykonywaniu zarządu majątkiem wspólnym i o zobowiązaniach obciążających majątek wspólny. Jednakże co do zasady każdy z małżonków może samodzielnie zarządzać majątkiem wspólnym. Wykonywanie zarządu obejmuje czynności, które dotyczą przedmiotów majątkowych należących do majątku wspólnego, w tym czynności zmierzające do zachowania tego majątku. Przy wykonywaniu zarządu podstawowym i w zasadzie jedynym celem, jest takie gospodarowanie majątkiem, które służy dobru rodziny.

Samodzielność w zarządzie majątkiem wspólnym oznacza, że dla dokonania konkretnej czynności nie trzeba uzyskiwać zgody drugiego małżonka. Zgoda taka będzie potrzebna jedynie w pewnych poniżej określonych przypadkach. Poza tymi wyjątkami zasadą jest, że małżonek może podejmować wszystkie pozostałe czynności wedle swego rozeznania, mając na uwadze to, czy dane działanie będzie korzystne dla rodziny czy nie.

Przypadki, w których zgoda drugiego małżonka jest potrzebna do dokonania określonych czynności określa przepis art. 37 § 1 kro. Odnosi się on do czynności, których przedmiotem jest nieruchomość, użytkowanie wieczyste, prawo rzeczowe, którego przedmiotem jest budynek lub lokal, gospodarstwo rolne lub przedsiębiorstwo, a także do dokonania darowizny z majątku wspólnego, z wyjątkiem drobnych darowizn zwyczajowo przyjętych.
W takich sytuacjach ważność umowy, która została zawarta przez jednego z małżonków bez wymaganej zgody drugiego, zależy od potwierdzenia umowy przez drugiego małżonka.

W pozostałych przypadkach zgoda małżonka na dokonanie czynności, której przedmiot wchodzi w skład majątku wspólnego nie jest wymagana. Samochód nie jest objęty dyspozycją powołanego przepisu, zatem na jego sprzedaż nie trzeba uzyskiwać zgody współmałżonka.

Bo nie zniesiono współwłasności.

Zgłaszaj jednak moim zdaniem od razu w taki sposób:
"Adres Twój

Adres prokuratury właściwej (dajmy se spokój z policją)

Tytuł :Zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa

Zawiadamiam o podejrzeniu popełnienia przestępostwa przywłaszczenia z uwagi na ciągłe odmowy wydania rzeczy, przez współwłaściciela (tu dane ex), zamieszkałą (jak masz adres to się prokurator nie narobi).

Dowodem na to są rozmowy, przesłuchanie stron itp, przesłuchanie policjantów (komenda).

Zawiadomienie składam do prokuratury właściwej miejscowo z uwagi na fakt, że zawiadomienie takie pomimo, że ścigane w tym wypadku z urzędu, bo osoba ta nie jest moją ososbą najbliższą (wyrok rozwodowy załącz), nie zostało trzykrotnie przyjęte ustnie na komendzie policji X, adres.

Proszę o zajęcie się sprawą i informacje o toku postępowania"

Co do sprzedaży - możesz sprzedać tylko własny udział, a nie cały samochód. A sprzedać udział to sobie możesz.

dzięki wielkie za pomoc! zgłaszam w takim razie zawiadomienie do prokuratury, czy mogę tu żądać zwrotu pieniędzy za opłacane oc?

Jeszcze nie. Ale poproś o zostanie oskarżycielem posiłkowym. Może w samym zawiadomieniu. Zawiadomienie składasz listem poleconym za potwierdzeniem odbioru i zachowaj sobie jego kopię, a także zwrotkę oraz potwierdzenie nadania.

Powrót