Sprzedaż samochodu kupujacy chce ode mnie zwrotu 200zł

• Autor wątku Autor wątku czarek28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarek28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Cześć,

Sprzedałem swoja Astre 2 handlarzowi za kwotę 6000zł. Handlarz przyjechał obejrzał i podpisalismy umowe sprzedaży w komis. Poinformowałem go, że do zrobienia jest sterownik klimatyzacji i przerysowany bok, który widział. Hanlarz dodatkowo zastanawiał się czy z racji wymiany przez poprzedniego właściciela uszczelki pod głowicą nie dostał się olej do zbiorniczka wyrównujacego. Powiedziałem, że się nie znam i niech obejrzy. Obejrzał, kupił i odjechał.

Na drugi dzień dostaje telefon od owego handlarza, który mówi, że muszę oddać mu 200zł z tytułu rękojmi, ponieważ znalazł olej w zbiorniczku wyrównujacym i musi go wymienić.

Powiedzcie na jakieś podstawie mam mu oddać te pieniądze? Czy nie chce mnie poprostu naciągnąć?

sprzedałem natomiast nie była to umowa kupna sprzedaży tylko sprzedaży w komis czy nie wiem jak dokładnie określa się tego rodzaju umowy.

niestety nie mam jej przy sobie zostawiłem u rodziców a jestem 200km poza domem :/

Bez znajomości dokłądnej treści umowy trudno coś doradzić.
Jedno jest pewne - takie telefony możesz ignorować, w ogóle nie rozmawiaj z nim przez telefon. Ma jakąś sprawę - niech napisze pismo.

Postaram się podesłać umowę do sprawdzenia.
Generalnie rozmawiałem z właścicielem pobliskiego komisu i wyśmiał całą sprawę.

olej to -poprostu chce wymienić płyn i olej za twoja kase- zbyt małe roszczenie aby mial wymienić uszczelkę(jesli by to było konieczne)

Wyjaśniłem handlarzowi co jest napisane w punkcie 4. Natomiast on stwierdził, że jest to wada ukryta i wysle mi w ciągu tygodnia fakture. Co wy na to?

ok, ale powiedz jak to z tą wadą ukrytą.

Musiałby Ci udowiodnć, że to jest wada i podstępnie ją ukryłeś. To praktycznie nie jest możliwe

Jaką fakturę jeżeli już to powinien dostarczyć samochód żebyś mógł samemu zweryfikować usterkę, a nie sam naprawia.
Olej go to zwykły naciągacz

Powrót