Sprzedaż samochodu - kupujący nie chce podpisać duplikatu umowy

• Autor wątku Autor wątku Umowa R
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Umowa R

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry, mam problem. Sprzedałem samochód, w międzyczasie rozstałem się z żoną, ona twierdzi że umowa sprzedaży zaginęła, kupujący również twierdzi że umowa zaginęła, nie chce podpisać duplikatu umowy z datą sprzedaży. Wiem że jest to zmowa żony i kupującego ponieważ kontaktowała się telefonicznie i przez wiadomości SMS, w celu utrudnienia mi i naciągnięcia mnie na koszty ponownych opłat za ubezpieczenie. Jakie kroki mogę podjąć aby kupujący podpisał duplikat umowy?

Na moje i to co napisałeś. Jedne z najgorszych, to sprawy małżeńskie. Jak zgłosiłeś sprzedaż w wydziale komunikacji, to oni robią kopię dostarczonej umowy czyli przeniesienia własności. Pozostaje jeszcze sprawa kto był wtedy wpisany jako wł. w dr i czy jest też współwł. Takich info nie zawarłeś w opisie, to zgaduję. Jest też określony czas na zgłoszenie zbycia ale i nabycia pojazdu. I tutaj można to ustalić czy kupujący dopełnił obowiązku ;) . Tutaj do tego to sobie poczytaj ustawę prd art. 70 któryś tam, ale i o ewentualnych konsekwencjach tj końcowe art. ;) .
Ty wiesz co i jak zrobiłeś po sprzedaży.

Poczytaj sobie też np. o tym, bo może być to w polu twojego zainteresowania, ale to idziecie już na noże i to bardzo ostre.

Art. 276. kk
Kto niszczy, uszkadza, czyni bezużytecznym, ukrywa lub usuwa dokument, którym nie ma prawa wyłącznie rozporządzać, podlega karze ...

mając na uwadze to:
Art. 31. kro
§ 1. Z chwilą zawarcia małżeństwa powstaje między małżonkami z mocy ustawy wspólność majątkowa (wspólność ustawowa) obejmująca przedmioty majątkowe nabyte w czasie jej trwania przez oboje małżonków lub przez jednego z nich (majątek wspólny). Przedmioty majątkowe nieobjęte wspólnością ustawową należą do majątku osobistego każdego z małżonków.

§ 2. Do majątku wspólnego należą w szczególności:
(...)

lub

Art. 33. Do majątku osobistego każdego z małżonków należą:
(...)

Auto było zarejestrowane tylko na mnie, ja nie zdążyłem zgłosić wyrejestrowania pojazdu (więc wydział komunikacji nie ma żadnych kopii) a kupujący tego nie zrobił na pewno, zależy mi właśnie na wyrejestrowaniu samochodu i wycofaniu ubezpieczenia. Niestety żona działa w porozumieniu z kupującym i żadne z nich nie chce udostępnić umowy twierdząc że zaginęła. Kupujący nie chce też sporządzać duplikatu. Nie odbiera telefonów i wysyła obraźliwe sms-y. Dzwoniłem do wydziału komunikacji twierdzą że do wyrejestrowania potrzebna jest umowa i bez niej nie mogą wezwać kupującego do przerejestrowania i nałożenia kary za nie terminowe zgłoszenie zakupu. Co mogę zrobić aby prawnie przymusić kupującego do podpisania duplikatu umowy. Kupujący celowo zwleka abym to ja zapłacił za kolejne ubezpieczenie.

„Ale jest i inna droga, troszkę kontrowersyjna, jednakże ... w sama sobie o wiele bardziej skuteczna”
Mogę prosić o wyjaśnienie.

A nie można się w takiej sytuacji zwrócić o zwrot samochodu?
Nie ma umowy więc nie ma sprzedaży? Samochód dalej jest twój.

Może gdy zwrócisz się do kupującego o zwrot samochodu to umowa szybko się u niego odnajdzie.

Jerremi napisał:
A nie można się w takiej sytuacji zwrócić o zwrot samochodu?
Nie ma umowy więc nie ma sprzedaży? Samochód dalej jest twój.
Ale co to zmieni? Kupujący ma swój egzemplarz i nie ma obowiązku udostępniania go sprzedającemu.
Zwrócić na jakiej podstawie? "Proszę mi oddać samochód bo zgubiłem umowę"? Czujesz że to śmieszne?

Kupujący celowo nie chce udostępnić umowy, chce utrudnić i naciągnąć mnie na koszty ubezpieczenia. Nie mogę zgłosić aby oddał mi samochód bo są świadkowie którzy widzieli sporządzanie umowy i zapłatę. Potrzebuję porady jak to zrobić zgodnie z prawem, gdzie zgłosić i z jakiego art. KK.

Umowa R napisał:
Kupujący celowo nie chce udostępnić umowy,
Należy zgłosić zbycie jak i nabycie auta. Może coś wskórasz w wydziale komunikacji nabywcy

Już to opisywałem, kupujący nie zgłosił zakupu a ja nie mogę zgłosić sprzedaży jeżeli nie mam umowy. Wydział komunikacji nie ma podstaw aby wezwać kupującego lub go ukarać bo nie mam umowy. Proszę przeczytajcie ze zrozumieniem, potrzebuje porady na jakiej podstawie i z jakiego art. mogę zgłosić kupującego że celowo i w porozumieniu z moją żoną(czytaj byłą- w trakcie rozwodu) utrudnia i chce mnie narazić na koszty.

No to skoro masz świadków sporządzania umowy to ... Sąd i ustalenie prawa własności samochodu. Ale najpierw zawodnika wezwij pisemnie - tak by mieć dowód na to wezwane - o dobrowolne wydanie duplikatu umowy.

Umowa R napisał:
Proszę przeczytajcie ze zrozumieniem
Czytałem ze zrozumieniem, ale tylko pierwszy post. A co z Urzędem Skarbowym od strony kupującego?

Przepis art. 78 ust. 2 pkt 1 ustawy z 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym wymaga, aby właściciel pojazdu zarejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej zawiadomił w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o zbyciu pojazdu. Nie ma obowiązku przedłożenia dokumentu, lecz powiadomienia o zbyciu. Organ po numerze VIN w systemie CEPiK może zweryfikować dane nabywcy pojazdu (jeżeli pojazd został zarejestrowany zgodnie z art. 73aa ustawy - Prawo o ruchu drogowym). Praktyką jest, że pracownicy organu żądają przedłożenia dokumentu potwierdzającego zbycie pojazdu. W celu uniknięcia tego problemu zgłoszenia zbycia pojazdu można dokonać elektronicznie, np. poprzez e-puap (nie wiem czy działa obecnie, bo od 2026 r. chyba ten kanał komunikacji został wyłączony i pozostają e-doręczenia).

Wyżej wymieniony przepis nakłada obowiązek na "właściciela". Jeżeli po stronie zbywcy pojazdu występuje wielość podmiotów zobowiązanych do zgłoszenia faktu zbycia pojazdu to wypełnienie tego obowiązku przez jednego właściciela zwalnia pozostałych. Może się zatem zdarzyć, że organ właściwy w sprawie pozyska informację, że to Pana żona nie poinformowała właściwego organu o zbyciu pojazdu. Powinien wówczas wszcząć postępowanie i to zweryfikować.

Powrót