Sprzedaż samochodu przed upływem 6 miesięcy

• Autor wątku Autor wątku kierownik123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kierownik123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam pytanko odnosnie sprzedania auta przed upływem 6 miesiecy
Może opiszę trochę moją sytuację:

1 czerwca sprzedałem auto do komisu które użytkowałem ponad 6 miesięcy, oczywiscie auto było wstawione na komis tylko dogadałem sie z włascicielem komisu i wypłacił mi pieniądze z góry.
Za pieniądze kupiłem drugie auto dokładnie 5 czerwca. Tego samego dnia wracając z giełdy pękła mi w nim szyba przednia odskoczył kamien i finito. W ciągu 7 dni opłaciłem podatek PCC ten po kupnie auta. W przeciągu tych dni wykryłem w aucie kilka poważnych wad w które trzeba inwestować. Obliczyłem by doprowadzić auto do stanu użytecznego musiałbym dołożyć 2,5tys., a za auto i tak zapłaciłem więcej niż rocznik giełdowy.
Samochodu nie rejestrowałem w wydziale komunikacji, zdecydowałem sie je sprzedać i 21 czerwca udało się go sprzedać, ale za cenę niższą niż kupiłem różnica około tyś. zł.

14lipca kupiłem trzecie auto opłaciłem podatek PCC i auto zarejestrowałem

12 lipca komis dopiero sprzedał moje pierwsze auto i wtedy otrzymałem umowę sprzedania auta
Wychodzi na to ze w ciągu 1,5 miesiąca sprzedałem 2 auta

Teraz mam pytanko czy :
1) Czy urząd skarbowy bedzie interesował sie skąd miałem pieniadzę na drugie auto? zaznaczam ze pracuje na stałe
2) Czy muszę zapłacić teraz jakiś podatek wzbogacenia za te auto które kupiłem a nie rejestrowałem na siebie, a sprzedałem przed upływem 6 miesięcy?

Proszę o odpowiedz
Pozdrawiam Marcin

Rozumiem, że nie prowadzisz DG. Opłaciłeś PCC, masz stałe dochody, moim zdaniem nie masz się czy przejmować.

Nie prowadzę żadnej działalności gospodarczej. Właśnie dowiedziałem sie że muszę to uwzględnić w rozliczeniu rocznym i złożyć jakiś pit 36 zawsze składam 37. Jeżeli miałem na tym jakiś zarobek wtedy od zarobku zapłacę podatek, a jak nie to chyba nic.
Teraz czy jest to obowiązkowe, że muszę wykazywać to w rozliczeniu rocznym, czy dać se spokój i zapomniec o tym?
Jak myślicie proszę wypowiedzieć sie na ten temac jak ktoś miał coś podobnego, lub ma jakieś informacje na ten temat. Może jest jakiś wątek w którym jest to dokładnie opisane proszę podać

Dzięki za wypowiedz rozi33
Pozdrawiam

Powrót