Sprzedaż samochodu

• Autor wątku Autor wątku pekin11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pekin11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Mam pytanie odnośnie sprzedaży samochodu. Jakiś czas temu sprzedałem samochód i teraz mam problem ze zgłoszeniem zbycia samochodów (brak dokładnego adresu nowego właściciela). Co należy zrobić w takiej sytuacji jeżeli nie ma kontaktu z nowym właścicielem samochodu. Jak rozwiązać tę sprawę?

Co powiedzieli w Wydziale Komunikacji na w/w sytuację?

arturoooo napisał:
Co powiedzieli w Wydziale Komunikacji na w/w sytuację?

Stwierdzili, że nie mogą przyjąć zgłoszenia zbycia pojazdu.

Musisz wypełnić prawidłowo umowę. Jest to w twoim interesie. Zresztą nie wyobrażam sobie zawierania umowy jakiekolwiek z niepełnymi lub bez danych osobowych łącznie z adresem, nr pesel, nr DO. Zwykłe niechlujstwo lub celowe działanie.

maniek-02 napisał:
Musisz wypełnić prawidłowo umowę. Jest to w twoim interesie. Zresztą nie wyobrażam sobie zawierania umowy jakiekolwiek z niepełnymi lub bez danych osobowych łącznie z adresem, nr pesel, nr DO. Zwykłe niechlujstwo lub celowe działanie.
- Zgubiony numerek to ja trzymam w ręku i proszę, żeby mi pan wydał płaszcz na ten numerek!
- Niech pan nie krzyczy na naszego pracownika. Ja tutaj jestem kierownikiem tej szatni! Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?.
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Brak kontaktu i źle wypełniona umowa to realia, na które urząd musi być gotowy, w końcu urząd jest dla obywatela a nie na odwrót.
(tak, myślę, że mój post wnosi nie mniej do dyskusji niż poprzednika).

maniek-02 napisał:
Zwykłe iechlujstwo lub celowe działanie.

W swej mądrości życiowej wytłumacz mi co zrobic w sytuacji kiedy w dowodzie nie ma juz adresu a kupujący podał nieprawidłowy?

Albo zamiast dowodu uzywa paszportu..?

Albo po prostu został wpisany nieprawidłowy przez pomyłkę; np. uciekła jakaś cyfra z numeru domu.

arturoooo napisał:
W swej mądrości życiowej wytłumacz mi co zrobic w sytuacji kiedy w dowodzie nie ma juz adresu a kupujący podał nieprawidłowy?

Albo zamiast dowodu uzywa paszportu..?

Albo po prostu został wpisany nieprawidłowy przez pomyłkę; np. uciekła jakaś cyfra z numeru domu.

Nic....Zgłosić do WK wyżej wymieniony fakt lub fakty. WK wynajmie agencję detektywistyczną, która odnajdzie kupującego pojazd i ustali jego adres, musi to zrobić w miarę szybko aby sprzedający dopełnił obowiązku zgodnie z § 13 ust. 2 rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 22 lipca 2002 r. w sprawie
rejestracji i oznaczania pojazdów (tekst jednolity: Dz. U. z 2007 r. Nr 186, poz. 1322 z późn. zm.) i zawiadomił o zbyciu pojazdu :cool:

arturoooo napisał:
.......Albo po prostu został wpisany nieprawidłowy przez pomyłkę; np. uciekła jakaś cyfra z numeru domu.
Dodam jeszcze do twojej mądrości żeby lepiej nie mylił się w cyferkach w zleceniach bankowych lub w zeznaniach do skarbówki bo drogo to może kosztować.

Urzędnik ewentualnie może ale nie musi, zweryfikować dane po imieniu i nazwisku oraz nr PESEL ale nie pisz tylko że w umowie nie zawarłeś nr PESEL, albo zaraz jakiś "mudry" odezwie się że mu się cyferka pomyliła lub uciekła i co wtedy :). Kontakt z kupującym tylko. Dla mnie to zwykłe niechlujstwo lub celowe działanie :)

maniek-02 napisał:
Dla mnie to zwykłe niechlujstwo

Z mojego doświadczenia wynika, że każdy jest "mundry" inaczej dopóki jego taka sytuacja nie dopadnie.

arturoooo napisał:
Z mojego doświadczenia wynika.....

Co nie zmienia faktu, iż umowa powinna zawierać poprawne dane co jak widać na powyższym przykładzie jest w interesie również i sprzedającego.

Powrót