Sprzedaz samochodu

• Autor wątku Autor wątku satjow1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

satjow1991

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Sprzedałem samochód ktory mial wade o ktorej nie wiedziałem, kupujacy szuka teraz przyczyny mowil ze w drodze do domu po zakupie juz zaobserwował problem mnie poinformowal o problemie po 2 miesiacach od zakupu, problem nadal nie jest zlokalizowany, minęło kolejne 1.5 miesiaca a kupujacy miał do tego stłuczke. Jakie ja mam prawa a jakie kupujacy z jakimi konsekwecjami moge sie spotkac?

Temat jest bardzo złożony. Konsekwencje? Możliwe jest np. obniżenie ceny (roszczenie kupującego o zwrot części ceny) czy odstąpienie od umowy (wzajemny zwrot towaru i całości ceny) przy wadzie istotnej. Jako sprzedawca rzeczy (w tym przypadku rzeczy używanej) jest Pan odpowiedzialny z tytułu rękojmi (a dodatkowo także gwarancji jeżeli takiej Pan udzielił). Wiele wątków na forum/artykułów w internecie porusza ten temat. Kupujący ma dodatkowe uprawnienia jeżeli sprzedał Pan pojazd w ramach prowadzonej działalności gospodarczej a kupujący nabył rzecz jako osoba fizyczna nieprowadząca działalności (kupujący ma wtedy status konsumenta).

Jestem osobą prywatną wstawiłem samochód w komis. Na jakiej zasadzie dziala rekojmia w przypadku kosztów poszukiwania przyczyny usterki? Jak ma sie do tego sprawa stłuczki

Zacznijmy od pytania jakiego rodzaju jest to usterka?

Powrót