Sprzedaż sieci komputerowej - zmiana operatora w umowie na dostęp do Internetu.

• Autor wątku Autor wątku Raa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Proszę o pomoc w następującej sprawie. Jestem właścicielem sieci komputerowej świadczącej usługi dostępu do Internetu. Postanowiłem jednak sprzedać sieć a problem stanowi sposób przeniesienia umów pomiędzy moją firmą a klientami korzystającymi z moich usług. Przyjęło się, że w takich sytuacja firma kupująca taką sieć prócz urządzeń "kupuje" też klientów. Przejmując obowiązek świadczenia usług moim dotychczasowym klientom płaci mi pewną kwotę stanowiącą równowartość np. 4 abonamentów miesięcznych od każdego, "kogo przejmą". O ile przeniesienie praw własności sprzętu nie stanowi problemu - zwykła sprzedaż sprzętu o tyle nie wiem jak sformalizować przejście takiego klienta. Można by zaproponować klientowi natychmiastowe rozwiązanie dotychczasowej umowy i jednoczesne podpisanie umowy z nowym operatorem. Jednak mając na względzie wrodzoną ostrożność ludzi do podpisywania wszelkiego rodzaju umów szukam innego rozwiązania. Czy możliwa jest w takim przypadku cesja umowy gdzie zmieniałaby się strona świadcząca usługi? Byłyby trzy strony: klient, operator A oraz operator B. Umowa przed cesją podpisana jest pomiędzy klientem a operatorem A, po cesji między klientem a operatorem B. Co powinno znaleźć się w takim dokumencie cesji? Takie rozwiązanie pozwoliłoby klientowi zachować wszelkie dotychczasowe warunki tj. ceny, parametry usługi, czas pozostały do zakończenia umowy. Czy w takim przypadku konieczny jest podpis klienta na dokumencie cesji? Dodam, że w dotychczasowej umowie istnieje zapis mówiący o tym, że wszelkie zmiany umowy muszą odbywać się na piśmie pod rygorem nieważności (choć nie ma nic o obowiązku podpisania jakiegokolwiek dokumentu). Nowy operator kupuje całą sieć więc nie będzie konieczności instalowania czegokolwiek u klientów, nawet zmiany konfiguracji komputerów. Od strony technicznej klient nie wiedziałby nawet kto świadczy mu usługi ponieważ zmianie ulega tylko prawo własności a sama sieć jako całość działać będzie tak samo jak dotychczas. Na koniec dodam, że moja firma to jednoosobowa działalność godpodarcza. Nie zamierzam likwidować firmy a jedynie sprzedać sieć komputerową która jest moją własnością.

Pozdrawiam i proszę o poradę.
Rafał

Zmienia się podmiot świadczący usługę więc, tak czy inaczej abonenci muszą zawrzeć nowe umowy z nową firmą, bo zmieni się strona na umowie świadcząca usługę.

Jeśli coś ma być zmienione w umowie z zastrzeżeniem formy pisemnej, to przecież muszą to podpisać obie strony, żeby było wiążące. Inaczej podpisywanie czegokolwiek nie miałoby przecież sensu, skoro i tak byłoby ważne :)

A co z cesją? Da się tak to zrobić? W międzyczasie znalazłem też jeszcze jedno opisane w Internecie rozwiązanie: pismo do klientów z informacją o zmianie operatora oraz informacją, że mają X dni na rezygnację. Jeśli nie zrezygnują to automatycznie wyrażają zgodę na korzystanie z usług nowego dostawcy. Czy to możliwe?

Cesja odnosi się do przelewania praw do wierzytelności.

Co do pisma z informacją, to nie wystarczy. Przecież ma Pan wpisany rygor pisemnej zmiany warunków umowy, co jak pisałem, wymaga podpisów obu stron.

Oczywiście w praktyce to się mniej więcej tak odbywa - informacja o zmianie podmiotu świadczącego usługę (de facto - wypowiedzenie) oraz terminie na podpisanie umowy z nowym usługodawcą, po czym podpisanie umów. Proszę zobaczyć, że czym innym jest sprzedaż sieci, a czym innym zakończenie Pana umów z abonentami...

Inna rzecz to to, że w takich przypadkach prawie zawsze występuje zmiana warunków świadczenia usług...

Ok, rozumiem. Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie. Co do zmiany warunków to w tym konkretnym przypadku w momencie przejęcia nie będzie to miało miejsca. Jak zaznaczyłem wcześniej zmieni się tylko właściciel (operator) i numer konta bankowego. Ale odpowiedź dostałem już wcześniej. Dziękuję.

Pozdrawiam
Rafał

witam
a ja podepne sie do tematu i mam pytanie czy przy sprzedaży sieci komputerowej na danym budynku , przechodzą także prawa do korzystania z nieruchomości ??
wyjaśniam o co chodzi chcemy odkupić pewną infrastrukture na budynku na którym obecny provider rezygnuje ze świadczenia usług i mamy problem bo prezes spółdzielni nie zgadza sie na to żebyśmy przejeli sieć i świadczyli na niej swoje usługi , czy ma do tego prawo jeśli byśmy zcedowali wszystko z tamtego operatora na nas ??

Powrót