Sprzedaż skryptu a podatki i działalność gospodarcza

• Autor wątku Autor wątku wolfdsgn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wolfdsgn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie. W najbliższym czasie planuję stworzyć skrypt internetowy (system zarządzania treścią CMS, jeśli to ma jakieś znaczenie) oraz chciałbym sprzedawać go w sieci. Stąd mam do Państwa kilka pytań:

• czy przed rozpoczęciem sprzedaży muszę założyć działalność gospodarczą?
  • czy w przypadku sprzedaży na allegro/ebay muszę zakładać działalność/odprowadzać podatki od choćby najniższej kwoty (czy może dopiero od większej)?
  • jak wygląda sytuacja z płatnościami on-line (paypal,dotpay)- czy także powinienem rejestrować działalność/odprowadzać podatek (sprzedając skrypt przez własną stronę i oczekiwać płatności na konto)?
  • czy mogę dołączyć do autorskiego skryptu darmowe frameworki dostępne w sieci i z całości uzyskiwać korzyści?
  • o czym jeszcze powinienem wiedzieć planując taką sprzedaż?

Z góry dziękuję ze wszelkie odpowiedzi, ponieważ po dokładnej lekturze forum mam mętlik w głowie jeżeli chodzi o te sprawy :rolleyes:

Pozwolę sobie odświeżyć temat, może ktoś z Państwa zna odpowiedź, a nie zauważył tego tematu. :cool:

wolfdsgn napisał:
czy przed rozpoczęciem sprzedaży muszę założyć działalność gospodarczą?
zasadniczo tak. Ale w zależności od sytuacji mogłyby być też umowy o dzieło wykonywane jako osoba fizyczna.
czy w przypadku sprzedaży na allegro/ebay muszę zakładać działalność/odprowadzać podatki od choćby najniższej kwoty (czy może dopiero od większej)?
tak jak i przy sprzedaży w jakikolwiek inny sposób, podatki należ płacić. Popatrz może tam - http://pit.pl/
czy mogę dołączyć do autorskiego skryptu darmowe frameworki dostępne w sieci i z całości uzyskiwać korzyści?
tak, jeśli na komercyjne wykorzystanie dozwalają licencje, na których udostępniane są te frameworki.
o czym jeszcze powinienem wiedzieć planując taką sprzedaż?
pod pojęciem sprzedaży programu rozumiane jest zwykle udzielenie niewyłącznej licencji na korzystanie z danego oprogramowania. Powinieneś stworzyć własną licencję do swojego programu na początek.

Bardzo dziękuję za odpowiedź, jeżeli będę miał jeszcze jakieś problemy- będę pytał. ;)

Powrót