Sprzedaż skryptu

• Autor wątku Autor wątku igorczarnowo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

igorczarnowo

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam jakiś czas temu kupiłem na allegr.. skrypt portalu randkowego, teraz chciałbym ten sam skrypt tylko że bardziej rozbudowany sam sprzedawać. Nie mam żadnej umowy z poprzednim sprzedającym, na aukcji też nie było żadnych wzmian o tym że zabrania się odsprzedaży skryptu. Czy taka odsprzedaż jest legalna?

igorczarnowo napisał:
... bardziej rozbudowany sam sprzedawać. ...
Będzie to rozporządzanie opracowaniem cudzego utworu, co do zasady niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego.

Ale sprzedawca ani w regulaminie z allegro ani w żaden inny sposób nie zadeklarował że nie wyraża zgody na odsprzedaż, tym bardziej że skrypt działa na CMS ogólnodostępnych w sieci, nie jest to autorski skrypt od zera napisany przez sprzedawcę.

Czytam teraz na innym forum że sprzedawca od którego ja kupiłem skrypt tez nie miał prawa go sprzedać bo skrypt stoi na oprogramowaniu licencji GPL darmowej, więc sprzedając skrypt w stopce musiał być link do strony autorów, a takiego linku nie ma do teraz. Więc temat chyba trochę bardziej zakręcony. na to wychodzi, że ten sprzedawca, sam rozbudował czyjś skrypt sprzedał go mi, wiec pytanie? Czy w takiej sytuacji legalnym właścicielem skryptu jest joomla.com czy sprzedawca od którego kupiłem skrypt?

igorczarnowo napisał:
... że nie wyraża zgody na odsprzedaż, ...
Przeczytaj bardzo uważnie i ze zrozumieniem mój poprzedni post.

W swoim pytaniu nie umieściłeś żadnej informacji o licencji, przede wszystkim powinieneś zapoznać się z jej treścią.

Powrót