sprzedaż smartfona z Chin, problem z kupującym

• Autor wątku Autor wątku yyujk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yyujk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

sprzedałem jakieś 3 tyg temu na allegro smartfona Lenovo za 700zl, którego najpierw zamówiłem na własny rachunek prosto z Chin. A potem wystawiłem na allegro.
Kupujący po ok. tygodniu od odebrania przesyłki zadzwonił do mnie, że jakość aparatu jest słaba (aparat faktycznie jest taki sam jak w opisie aukcji) i wynikało to z rozmowy że liczył na zwrot. Wiem, że jako osoba fizyczna nie muszę przyjąć zwrotu bez powodu.

Kupujący zadzwonił po kilku dniach ponownie oskarżając mnie o to, że telefon jest podrobiony:
fakt wystawiłem smartfona przez pomyłkę w innej kategorii (tj. a820) a sprzedałem go jako inny model. Dane odnośnie modelu miałem od sprzedawcy z Chin.

Być może jest to podróbka Lenovo gdyż logo jest tylko na klapce smartfona.
Natomiast w systemie widnieje jako ALPS V5 - czyli całkiem co innego.

W opisie aukcji zamieściłem faktyczne zdjęcia i dane techniczne, wraz ze screenami z aplikacji do testowania smartfonów na androidzie AnTuTu i tam właśnie było wyraźnie napisane marka: ALPS, model: V5.
Kupujący przed zakupem nie kontaktował się ze mną w żaden sposób czyli niejako zgodził się z opisem.

Czyli, krótko mówiąc nie zataiłem nic. Wszystko było podane na tacy w opisie.
Wyjaśniłem wszystko w sporze na allegro i czekam na wynik sporu.

Jakie ewentualne konsekwencje mogę ponieść na Allegro czy w przypadku gdy kupujący zgłosi sprawę na policję?

Przyjmij zwrot. Przeproś. Sprzedałeś podróbkę. Byłeś tego świadom. Twoja wina ewidentna.

Tak jak kolega wyżej. Drugi raz wystaw w dobrej kategorii i napisz dużymi literami ze to podróbka.

yyujk napisał:
najpierw zamówiłem na własny rachunek prosto z Chin. A potem wystawiłem na allegro.

USTAWA z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Art. 24. Kto, za pomocą technicznych środków reprodukcji, kopiuje zewnętrzną postać produktu lub tak skopiowany wprowadza do obrotu, stwarzając tym możliwość wprowadzenia klientów w błąd co do tożsamości producenta lub produktu, czym wyrządza poważną szkodę przedsiębiorcy, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Powrót