Sprzedaż spadku, zakup drugiego mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Saab1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Saab1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Kilka miesięcy temu już otrzymałem prawomocne postanowienie sądu o nabyciu spadku na mocy testamenu. Został też złożony papier do US o nabyciu spadku. Stałem się jedynym właścicielem domu z działką.

W czasie gdy sąd zatwierdził nabycie spadku, byłem już żonaty i wraz z małżonką posiadałem (i wciąż go posiadam) kredyt hipoteczny na wspólne mieszkanie w udziale 60% żona, 40% ja.

Chcę sprzedać dom z działką i za te pieniądze kupić drugie mieszkanie i spłacić najwięcej kredytu na te które mam teraz.

Przeczytałem art 23,ust.25 który często jest tu wklejany ale nie wiem czy to kwalifikuje się na własne wydatki mieszkaniowe, przecież już mam mieszkanie.

Chcę sprzedać dom z działką przed upływem 2 lat od nabycia w drodze spadku, nie zapłacić podatku i w związku z tym mam pytania:

1) czy mogę te pieniądze przeznaczyć na zakup drugiego mieszkania (100% udziału ja, 0% żona) bez zapłaty podatku?

2) to co zostanie z zakupu mieszkania w pkt 1 (jeśli się da bez podatku) chcę przeznaczyć na spłatę jak największej części kredytu za mieszkanie które mam z żoną (ja 40%, żona 60% udziału). Czy bez podatku mogę spłacić tylko swoją część 40% czy mogę też nadpłacić udział żony? Kredyt hipoteczny jest na nas oboje.

3) część pieniędzy chciałbym przeznaczyć na wykończenie mieszkania z pkt 1 (będzie w stanie deweloperskim). Według ustawy mogę te pieniądze przeznaczyć na remont. Ale jaka jest definicja remontu? Czy wykończenie mieszkania ze stanu deweloperskiego do stanu "normalnego" to remont? Czy mogę za te pieniądze bez podatku kupić także meble? A co z np wyposażeniem łazienki jak wanna/zlew?

Powrót