Sprzedaż spłaconego zobowiązania

• Autor wątku Autor wątku piotrekaudi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
piotrekaudi

piotrekaudi

Użytkownik
Odpowiedzi
255
Witam mam taki problem zobowiązanie wobec banku spłacone do końca 22.10.2013r i problem z firmą windykacyjną która dzwoni codziennie i straszy , bank informuje że zobowiązanie spłacone i zamknięta pożyczka , według pism z banku bank sprzedał zobowiązanie 8.11.2013r firmie windykacyjnej czyli już po całkowitym spłaceniu zadłużenia a teraz bank twierdzi proszę załatwiać sobie z firmą windykacyjna u nas pan długu już nie ma a firma twierdzi kupiliśmy dług i proszę zapłacić i co teraz mogę zrobić żeby to się skończyło.

Jeśli faktycznie Twój rzekomy dług został sprzedany przez bank firmie windykacyjnej już po Twojej całkowitej spłacie (wraz ze wszystkimi kosztami), możesz poinformować prokuraturę o przestępstwie na szkodę firmy windykacyjnej (bank sprzedał nie istniejący dług)

ok dzieki różne rzeczy brałem pod uwage ale tego nie

A czy otrzymałaś od poprzedniego wierzyciela potwierdzenie spłaty długu?

wpłaciłem 30 zł za zaświadczenie o całkowitej spłacie długu i do dwoch tygodni miałem to otrzymać w piątek minęło 2 tygodnie i nic w rozmowie tel twierdzą dalej że dług spłacony ale nic więcej nie mogę się nic dowiedzieć bo to sprawa mojej mamy a mi nic nie chcą powiedzieć a mama ma 70 lat nie wiem może jakieś pelnomocnictwo by pomogło

Tak, wyślij jak najszybciej pełnomocnictwo. Nie można przecież dochodzić czegoś, czego nie ma! Wraz z pełnomocnictwem wyślij faxem zaświadczenie o spłacie całkowitej. Ewentualnie niech Twoja matka zadzwoni do "wierzyciela", czyli tego przedsiębiorstwa windykacyjnego i niech upoważni Cię do rozmowy. W zależności od praktyki przyjętej w przedsiębiorstwie, będzie to upoważnienie jednorazowe (bez podania danych Ciebie identyfikujących) albo stałe (gdzie musi matka podać Twój PESEL, adres itp., a oni muszą Ciebie poinformować o przetwarzaniu danych osobowych - ta recytacja trochę potrwa). I nie rozmawiaj z pierwszą lepszą osobą, tylko od razu poproś o przełożonego, żeby zajął się sprawą - zwykły windykatorzyna na telefonie przejdzie do następnej sprawy, a o Twojej zapomni.
Gdy będzie rozmawiał z przełożonym - oczywiście po przesłaniu dokumentów - zażądaj pisemnego ustosunkowania się do sytuacji, w której masz potwierdzenie spłaty długu. Ewentualnie poinformuj ich o nagrywaniu rozmowy i nie daj sobie wmówić, że nie możesz itp.

I jak się ta sprawa skończyła ja mam podobny przypadek bank wysłał pismo aby uregulować dług w wysokości 250,15 PLN do 31.12.2013 na konto albo sprzedadzą ten dług, pieniądze zostały wpłacone w całości 27.12.2013 dzis wysłałem do nich maila żeby przysłali mi potwierdzenie spłaty długu ale nic nie odpisali boje sie, że oni i tak ten dług nieistniejący sprzedadzą i będe się szarpał z jakimiś dziwolągami.

Znając życie banki teraz w popłochu sprzedają stare długi żeby tego w bilansie finansowym na 2013 rok nie było widać.
Tego typu błędy (sprzedasz długo spłaconego) o których piszecie się zdarzają, i jak nie da się tego szybko odkręcić, lub bank i firma FW nie chce współpracować to tak jak pisałem, informujecie prokuraturę o podejrzeniu popełnienia przestępstwa na szkodę firmy windykacyjnej.
Plus ewentualnie GIODO - bank przekazał Wasze dane firmie windykacyjnej, mimo, że nie miał do tego podstaw.

Powrót