Sprzedaż Starego zalegającego złomu za 5.000zł

• Autor wątku Autor wątku artem17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artem17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam wszystkich.
Mam takie pytanie, posiadam złom: Cienki, gruby, jakieś stare akumulatory, większość jest to co sam odkładałem kilka lat, częściowo po dziadkach, całośc zalega dobre kilka lat i właśnie robie porządek na wiosce.
W przypadku sprzedaży Prywatnie na umowę sprzedaży trzeba składać jakieś zeznania gdzieś? i ew. druga opcja - w przypadku sprzedaży dla firmy. Taka jednorazowa sprzedaz podlega jakimś regulacjom formalnym?
Z Góry dzięki za odpowiedź.

Oczywiście. Złomu można odstawić za 1 tyś zł miesięcznie. Jeżeli przekroczysz - musisz zgłosić stosowną deklarację do swojego US i zapłacić podatek. Nie kojarzę czy to skup zgłasza czy sam masz obowiązek po tym jak skup zgłosi bo mają obowiązek spisać cie z dowodu kto odstawia i ile tego było. Także albo raz w m-cu odstawiasz za kwotę nie przekraczajacą tysiac złotych i robisz to przez 5 m-cy albo jednorazowo i zapłacisz podatek.
Zawsze możesz jechać "z rodziną" i odstawić jednorazowo całość na 5 różnych osób/dowodów i ograniczenie obejdziesz w ten sposób.

Na moim zlomie wystawią ci 5 różnych rachunkow... podobnie w kantorach gdy masz za duzo kasy do wymienienia to ci rozbijaja kwoty bo nikomu sie nie chce bawic w rządowego szpiega.

@Piasek80 Przeciez według Polskiego prawa obowiązek PCC o który zapewne Ci chodzi płaci kupujący. Wskaż mi artykuł/paragraf gdzie jest informacja dla potwierdzenia tego co napisałeś. Uważam że to co napisałeś jest Nieprawdą.

Poza tym Przedsiębiorca-Firma wtedy się nie płaci nawet jako kupujący. Dlatego zapytałem 2 wersje 2 Osoby (w tym nikt jako firma) Oczywiście ponownie Pytam o stronę Sprzedawcy (czyli w tym wypadku ja).
Z tego co ja wiem, to gdybym miał go krócej niż 6msc wtedy bym musiał zapłacić podatek (jako sprzedający) innych przypadków nie znam, więc pytam ponownie, czy są jakieś??

Powrót