Sprzedaż szablonów www...

• Autor wątku Autor wątku p2t
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

p2t

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, otóż mam 15 lat i interesuje się projektowaniem stron www itp. i chciałem założyć stronę www, z szablonami za SMS, oraz przelewem (rzadko przelewem). Teraz nasuwa się pytanie, czy muszę założyć jakąś Działalność gospodarczą, czy coś żeby sprzedawać szablony, system jaki mnie interesuje to DotPay, a konta bankowego użyczyli by mi rodzice. Podsumowując, chciałbym się zapytać o to, czy taka działalność jest legalna i czy nie trzeba odprowadzać podatków itp.

co do tych płatności sms przeczytaj regulamin DotPay, jeżeli mogę Ci doradzić załóż swoje konto bankowe np w PKO, koszty prowadzenia to około 2zł miesięcznie a duzo lepiej to wygląda ze strony klienta, wiem bo sam się tym zajmuję. Pamiętaj że musisz mieć prawa autorskie na szablony.

15latek na PKO? to chyba Inteligo, ale też nie daję sobie ręki uciąć, że to właśnie Inteligo jest młodzieżowe.
Tylko mBank koledzy, tam ani grosza za prowadzenie nie zapłacisz.

Ogólnie płatności SMS są nieopłacalne i ja w życiu bym się na taką usługę nie zdecydował :)

sto550 napisał:
Tylko mBank koledzy, tam ani grosza za prowadzenie nie zapłacisz.
Racja, nie ma lepszego banku niż mBank. Mam u nich konto i jestem więcej niż zadowolony.

Co do sprzedaży szablonów, sam się zastanawiam nad tym zagadnieniem. Czy można szablon traktować jako dzieło w rozumieniu ustawy? Wydaje mi się, że tak, ale nie jestem do końca pewien. Jeśli jednak można, to do jego sprzedaży nie trzeba by rejestrować firmy. Sprzedaż odbywa się wówczas w oparciu o prawo autorskie. Autor ma prawo sprzedawać swoje dzieła bez prowadzenia działalności gospodarczej.

Szablon strony internetowej zostanie potraktowany jako utwór o ile będzie przejawem działalności twórczej o indywidualnym charakterze. Nie potraktujemy go jako programu komputerowego, ale jako dzieło wyrażone słowem (danym kodem /html,cms,css ...). Twórcy przysługują prawa autorskie i roszczenia wynikające z używania jego utworu. Jeśli chcesz sprzedawać szablony to polecam płatność przelewem. Nie wiem na ile profesjonalne szablony robisz, ale za 10 zł to jak dla mnie prowizorka albo brak szacunku do swojej pracy. Kolejną kwestią jest opodatkowanie. Powinieneś zgłosić się do US bo inaczej sam się Tobą zainteresuje. Wiąże się to z odprowadzaniem podatku od sprzedaży Twoich utworów. Z racji tego, że masz 15 lat nie masz pełnej zdolności do czynności prawnych dlatego ważność zawartej umowy musi być potwierdzona przez Twoich rodziców.

Edit: Napisałam 10 zł gdyż mało realne jest, żeby osoba płaciła smsem więcej. Zapomniałam dodać coś co już ktoś napisał - ogromną prowizję, którą naliczają pośrednicy. W rzeczywistości z tych 10zł będziesz miał ok.6zł.

Ostatnia edycja:
Powrót