Sprzedaż telefonu na allegro kupujący się rozmyślił.

• Autor wątku Autor wątku atmpitbull
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atmpitbull

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam. Sprzedaję na allegro jako osoba fizyczna nie firma. Na aukcji nie kup teraz wystawiłem telefon na sprzedaż. Napisałem na aukcji, że telefon posiada uszkodzony wyświetlacz odklejony przez co są prześwity na ekranie. Po odbiorze przesyłki kupujący się rozmyślił i powiedział że on nie chce tego telefonu. Nie konstatował się wcześniej ze mną nie dopytał o więcej szczegółów a mankamenty były opisane na aukcji. Straszy mnie teraz allegro że mam obowiązek od niego ten telefon odebrać nawet bez powodu. Jak postąpić w tej sytuacji?

Niech kupujący poda podstawę prawną swoich twierdzeń.
Jeśli telefon jest w stanie zgodnym z opisem, to przyjęcie zwrotu jest wyłącznie twoją dobrą wolą.

Pewnie w następnym kroku będzie "zgłoszenie na policję" :)

Powiedział że nie było na aukcji napisane że nie przyjmuję zwrotów i ma takie prawo. To fakt na aukcji nie było tego napisane ale wydawało mi się że nie jest to wymagane jak czytałem FAQ allegro. To mogę się nie martwić o tą sytuację? Mam 100% pozytywnych opinii i zależy mi na dobrej opinii mam również swoje lata i nie jestem jakimś oszustem.

Jeśli sprzedajesz jako osoba prywatna i sprzedaż nie nosi znamion działalności gospodarczej, to nie masz obowiązku przyjęcia zwrotu tylko dlatego, że komuś się odwidziało.

To, że nie było napisane, o niczym nie świadczy.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. A to część emaila kupującego "poza tym, Iphone był kupowany na allegro, a nie poza allegro, więc muszę dostosować się do opisu, gdzie nie było nic o zwrotach", "Dobrze, było opisane, że był mankament i itp. Ale o zwrotach w aukcji nie było nic napisane, że nie są przyjmowane".

Ostatnia edycja:
Niech kupujący wskaże właściwy przepis, a nie formułuje zdań, których sam chyba nie rozumie :)

Jeszcze raz - jeśli twoja sprzedaż nie nosi znamion DG (wolumen sprzedaży), możesz się nie przejmować.

Powrót