Sprzedaż telefonu na allegro - problem

• Autor wątku Autor wątku marcin987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcin987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, sprzedałem ostatnio telefon w dziale "Uszkodzone>Inne marki" iphone 4 którego znalazłem kiedyś, telefon włączał się ale świecił biały ekran, wszystko to opisałem co się dzieje z telefonem, czego mu brakuje, napisałem też że nie wiem czy to oryginał i że kupuję go na własną odpowiedzialność, bo niestety nie znam się na tym. Po kilku dniach otrzymałem e-maila że telefon nie jest oryginalny i żąda zwrotu pieniędzy, ale w aukcji przecież było to opisane więc nie wiem czy zgadzać się na zwrot czy nie ta osoba założyła spór allegro i straszyła mnie policją. Kwota była nieduża 225zł

No skoro napisałeś że nie wiesz czy to oryginał, to odeślij kupującego niech jeszcze raz przeczyta aukcje. Poza tym świadczyła o tym podkategoria INNE MARKI.

Handel podrabianym towarem jest karalny.

haha. Wejdź chłopie na allegro. Kurtki lacoste. Perfumy. O telefonach już nie wspomne bo tego jest cała masa.

fakt podrobionych ubrań lacoste, perfum i telefonów, tabletów jest pełno ale na allegro można je sprzedawać, administratorzy tego nie zabraniają i głównie po to jest dział "Inne marki" lub "Pozostałe", chyba że ktoś stał by na jakimś rynku ze straganem pełnym takich rzeczy to wtedy tak, policja mogła by się przyczepić ale oni takimi rzeczami się nie zajmują i olewają takie sprawy tak samo jak sprzedaż nagrywanych płyt CD/DVD na rynku po 5zł już się spotkałem z czymś takim gdzie policjant kupował coś dla syna

Straszy cię policją? Dobre sobie jak zajdzie na komendę i powie to że kupiła uszkodzony telefon i wszystko to było opisane to go wyśmieją i powiedzą żeby nauczył się czytać i nie zawracał im xxxx

Ostatnią edycję dokonał moderator:
marian.o. napisał:
haha. Wejdź chłopie na allegro. Kurtki lacoste. Perfumy. O telefonach już nie wspomne bo tego jest cała masa.

Co nie zmienia faktu, że jest nielegalne.

Handel jest nielegalny tymi rzeczami na większą skalę ale jeśli ktoś sprzedaje 1 lub 2 takie rzeczy to raczej nie bo np: w serwisach są takie telefony i tablety do kupienia i nikt ich za to nie kara, albo murzyni na stadionie w Warszawie też sprzedają podrobione ubrania Nike, Puma a jeśli chodzi o telefony, perfumy, buty to tam jest tego kilogramami i też jakoś policja ich nie gania itp

Podaj podstawę prawną. Co do ilości oczywiście.

Dozwolonej ilości nie znam, ale podałem przykłady w każdym serwisie bynajmniej w Warszawie GSM, AGD jest coś takiego do kupienia, sam ostatnio kupiłem jakiegoś chińskiego tableta za 350zł i jestem z niego zadowolony i to właśnie w Warszawie w serwisie przy Arkadi

też widziałem mp3 8GB noname za 29zł na allegro, i człowiek miał 1000 sztuk ale nie odbiegajmy od tematu bo potrzebna mi pomoc

To jest forum prawne, a nie "mi się wydaje że".

Skoro napisałeś że nie wiesz czy to oryginał, że jest uszkodzony, umieściłeś go w odpowiednim dziale, napisałeś że kupuję go na własną odpowiedzialność to nie musisz zgadzać się na zwrot, tylko napisz mu żeby jeszcze raz przeczytał dokładnie opis aukcji
Jeszcze takie pytanie były zdjęcia sprzedawanego przedmiotu?

Tak zdjęcia były dodane nawet chyba 5 zdjęć.

Skoro były zdjęcia to kupujący widział co kupuje, nie musisz zgadzać się na zwrot.

Skończcie chłopaki z pisaniem tych bzdur.
Sprzedałeś podróbę, to szybciutko oddawaj kasę i módl się, żebyś nie odpowiadał karnie.

Ostatnia edycja:
marcin987 napisał:
nie odbiegajmy od tematu bo potrzebna mi pomoc
Radzę posłuchać rady loco1, bo sam się prosisz o kłopoty i to poważne.
W najgorszym przypadku możesz odpowiadać z:
Art. 305. ustawy prawo własności przemysłowej - do 2 latek.
Art. 286. KK - do 8 latek
Wymiennie
Art. 284. lub Art. 291. lub Art. 292. KK odpowiednio 1, 5 i 2 latka.

zajko9 napisał:
fakt podrobionych ubrań lacoste, perfum i telefonów, tabletów jest pełno ale na allegro można je sprzedawać, administratorzy tego nie zabraniają i głównie po to jest dział "Inne marki" lub "Pozostałe"
zajko9 napisał:
Handel jest nielegalny tymi rzeczami na większą skalę ale jeśli ktoś sprzedaje 1 lub 2 takie rzeczy to raczej nie bo np: w serwisach są takie telefony i tablety do kupienia i nikt ich za to nie kara
zajko9 napisał:
Dozwolonej ilości nie znam, ale podałem przykłady
zajko9 napisał:
Skoro były zdjęcia to kupujący widział co kupuje, nie musisz zgadzać się na zwrot.
A zajko9 za uparte i wytrwałe pisanie kompletnych bzdur w tonie, który ma sugerować jakoby wiedział, o czym pisze, dostaje ostrzeżenie.

Powrót