Sprzedaż towarów

• Autor wątku Autor wątku SWAtu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SWAtu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam kilka pytań i serdecznie proszę o odpowiedź na nie.
Mianowicie mam zamiar otworzyć działalność gospodarczą, chciałbym importować towar z chin dokładniej elektronike, towar to podróbki jak również orginalny towar (markowy). Moje pytanie to czy potrzebuje mieć jakąkolwiek licencje producenta na sprzedaż jego towarów, importować będę z fabryki, która również jest pośrednikiem w sprzedaży orginalnych towarów. Najbardziej interesuje mnie towar orginalny ale dużym kłopotem byłoby załatwianie licencji, zwłaszcza że chciałbym sprzedawać różnorodny towar. Czy powienienem wymagać jakiekolwiek dokumenty od partnera z Chin? Jeżeli tak to jakie. Bardzo bym prosił o wytłumacznie jak wygląda to wszystko od strony prawnej, chce to robić legalnie odprowadzać Vat i cło jeżeli bedzie na dany towar. Jeszcze jedno pytanie, partner z Chin zaproponował wysłać mi jedna sztukę telefonu jako prezent a dokładniej chodzi o to że mam sobie sprawdzić jego towar, czy od tego będę musiał odprowadzić podatek, z tego co sprawdzałem cła na to nie ma.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi,

Krzysiek

Witam,

jeśli sprowadzi Pan podróbki może się Pan narazić na odpowiedzialność:

#1. z tytułu czynu nieuczciwej konkurencji na podstawie ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji,

#2. z tytułu za naruszenia praw własności do:
- zastrzeżonego znaku towarowego (np. loga producentów - tu uwaga, wystarczy aby logo podróbki było podobne,
- zastrzeżonego wzoru przemysłowego lub użytkowego.
na podstawie ustawy o prawie własności przemysłowej.

Co do podróbek, kłopoty na granicy (towar wymaga oclenia) można mieć nawet po otrzymaniu jednej sztuki - proszę poszukać postów o kłopotach z podróbkami na granicy - opcja Szukaj (może Pan wpisać nazwę NOKLA - wyskoczy temat - najciekawsze jest na jego końcu ;))

Powrót